Hlavní obsah

Postižená žena chtěla občanku, pomoci musel ombudsman

Pro každého je životním milníkem chvíle, kdy si v patnácti letech převezme občanský průkaz. Tento pocit chtěla zažít i třicetiletá žena s omezenou svéprávností z východních Čech. Vedení její obce, které je jejím opatrovníkem, jí v tom kvůli obavě ze zneužití občanky bránilo. Ženě se sen splnil až s pomocí zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kuriózní spor vznikl podle ní z až přílišné obavy starosty obce, že by si na postiženou mohli počíhat podvodníci a zneužít její doklady. Žena se ale přes své omezení chová zodpovědně. Podle rozhodnutí soudu sice není způsobilá samostatně právně jednat, běžné záležitosti každodenního života ale zvládá.

FOTO: Nový sklad pražské potravinové banky. Chybí olej, konzervy a instantní polévky

Domácí

Navíc na vydání průkazu má nárok každý občan, není ale povinností postižených jej mít. Svoji totožnost mohou totiž doložit jinými potvrzeními.

„Také lidé s omezenou svéprávností se ale mohou dostat do situací, kdy potřebují prokázat svou totožnost. Bez občanského průkazu jsou pro ně téměř neřešitelné i běžné aktivity, jako registrace v knihovně, ubytování na dovolené nebo přebírání poštovních zásilek,“ sdělila Právu Šimůnková.

Také lidé s omezenou svéprávností potřebují prokázat svou totožnost
Monika Šimůnková, zástupkyně ombudsmana

Žena se začala zajímat o vydání občanky až při své sociální rehabilitaci, tedy při terapii, která jí pomáhá začlenit se do společnosti. Díky tomu zjistila, že existuje občanka. Žena má sice snížený intelekt, žije ale bez potíží v jedné domácnosti s matkou.

Postižená má veřejného opatrovníka, kterým je obec zastoupená starostou. Když za ním zašla s požadavkem, aby za ni o vydání občanky požádal, starosta nesouhlasil. Obával se totiž, že občanský průkaz by mohl ženu dovést do situace, kdy s ní podvodníci na tento doklad uzavřou pro ni velmi nevýhodné smlouvy.

Doklad jako pomyslné ocenění

Spor se dostal až na stůl Šimůnkové. Ta upozornila, že smlouvy lze uzavírat i bez občanského průkazu, takže starostův předpoklad, že pokud žena nebude mít žádný doklad, tak bude chráněna před podvodníky, je lichý. Vedení obce vyzvala, aby spíše posilovali ženu v její samostatnosti a soběstačnosti, aby dokázala v rámci svých možností zhodnotit různé situace.

Zástupkyně ochránce přitom připomněla, že žena začala o vydání průkazu usilovat za situace, kdy se aktivně s odborníky začala učit zvládat své každodenní povinnosti. Vydání dokladu je v podstatě v tomto ohledu i jistým oceněním jejích snah všechny těžkosti zvládnout.

Jaké doklady vám mohou snížit daň

Finance

Starosta obce argumenty zástupkyně ombudsmana přijal, občanku ženě zařídil a doklad jí vydal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám