Hlavní obsah

Pospíšil navrhuje snížení trestní odpovědnosti na 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve středu oznámil, že v návrhu nového trestního zákoníku bude i snížení hranice trestní odpovědnosti ze současných 15 na 14 let. Podle Pospíšila v současnosti mládež dospívá dříve. O rok by se měla snížit také věková hranice legálního pohlavního života. V návrhu naopak nebude paragraf týkající se eutanazie.

Článek

"Předpokládám, že do trestního zákoníku dáme hranici trestní odpovědnosti 14 let," řekl Právu Pospíšil. Pro záměr uvedl tři důvody. Na prvním místě se zmínil o tom, že snížení věkové hranice trestní odpovědnosti o jeden rok mělo v minulém volebním období většinovou podporu a počítal s ním i návrh bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU).

Pospíšil také připomněl, že stejná věková hranice je platná i v okolních státech a za první republiky existovala i v tehdejším Československu.

Jako třetí a nejdůležitější důvod Pospíšil uvedl, že mládež v současnosti dospívá dříve. Mladí lidé by tak ve 14 letech dostávali občanské průkazy a o rok by se snížila i hranice sexuálních deliktů.

Mezi poslanci ústavně-právního výboru má podle ministra návrh na snížení věku pro trestní odpovědnost zhruba poloviční podporu, v Senátu je mu pak nakloněna většina zákonodárců.

Pospíšil doufá, že tentokrát nový trestní zákoník projde

Ministr Pospíšil předpokládá, že by nový trestní zákoník mohl být schválen na přelomu letošního a příštího roku a účinnosti by měl nabýt o dva roky později.

"Budeme spokojeni, pokud ten zákoník projde, a to v té základní podobě, jakou ministerstvo spravedlnosti předloží," uvedl Pospíšil. Doplnil, že práce na předloze budou dokončeny do konce dubna. Ke konci léta pak může jít návrh do legislativní rady vlády, na podzim pak do Sněmovny.

Ministr v zájmu přijetí zákona obětoval nižší tresty za eutanazii

Ministr také uvedl, že nechce ohrozit přijetí normy, proto se v novém návrhu neobjeví paragraf, podle kterého by měl za zabití z milosrdenství platit nižší trest než za vraždu. Proti eutanazii jsou zejména koaliční lidovci.

Nový trestní zákoník, který prosazoval tehdejší ministr Němec, vloni neprošel. Zejména poslanci ČSSD ho tehdy odmítli kvůli tomu, že z něj byl vypuštěn paragraf o zneužívání informací v obchodním styku, zjednodušeně řečeno zákon o tunelování. Pospíšil řekl, že v novém návrhu tento paragraf chybět nebude a zákonodárci budou mít na výběr z několika verzí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám