Hlavní obsah

Pospíšil: Ministři ANO mi připadají jako obhájci Agrofertu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpověď Česka na audit Bruselu ohledně střetu zájmů premiéra by neměli psát ministři z hnutí ANO. V debatě televize Prima to řekl předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj mu připadají „spíše jako obhájci Agrofertu“ než zástupci zájmů ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a lídr společné kandidátky koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých, s podporou Strany zelených a Liberálně ekologické strany Jiří Pospíšil.

Článek

Podle předběžného stanoviska auditu Bruselu je Babiš ve střetu zájmů i přesto, že Agrofert zaparkoval do svěřenského fondu. Podle Pospíšila je téměř vyloučeno, že by konečný závěr byl opačný. Nepamatuje si z minulosti žádný takový příklad.

„Je to ostuda, hrozí velká škoda v této zemi v řádu stamilionů korun a je jasné, že politici chtějí vést debatu a minimalizovat škodu, kterou premiér této zemi bohužel způsobuje,“ řekl Pospíšil. Stát posílá peníze firmám Agrofertu, ale nežádá o ně Brusel, dodal.

„Musíme si počkat na konečný závěr, to je jako u soudu, kde se také musí počkat na pravomocné rozhodnutí,“ oponovala mu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Odkázala na stanovisko bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka pro ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, že Babiš ve střetu zájmů podle zákona není. Pospíšil připomněl, že Kněžínek byl také ministr za hnutí ANO.

Benešová si umí představit, že analýzu pro Brusel může zpracovávat klidně nestranný odborník. „Ale je otázka, který to bude a zda bude skutečně nestranný,“ uvedla.

Zda kauza poškozuje Česko v očích EU, si prý netroufá říct. „Babiš je vítěz dalších voleb, tady ho lidé volí,“ konstatovala ohledně domácí scény.

Pospíšil zopakoval požadavek opozice, aby premiér byl někdo jiný z ANO.

„Podzim bude klíčový, kdy se bude rozhodovat o penězích z EU a je potřeba silný vyjednavač, který bude prosazovat zájmy i malých a středních podniků,“ uvedl. TOP 09 je podle něj připravena podpořit hlasování o nedůvěře vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám