Hlavní obsah

Pospíšil by měl jako zastupitel skončit, vyzval Čižinský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční uskupení Praha sobě ve středu zaútočilo na politiky propojené s touto aférou. Podle lídra Prahy sobě Jana Čižinského mezi ně patří například šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil, který je ale zároveň koaličním partnerem Prahy sobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Čižinský na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019

Článek

Podle Čižinského by bylo vhodné, aby Pospíšil rezignoval na mandát pražského zastupitele, a to kvůli tomu, že v kauze Dozimetr figuruje i jméno právníka Jiřího Fremra, který byl do pondělí Pospíšilovým poradcem. „Myslím, že by měl rezignovat a také by měl rezignovat z kandidátky, protože jinak je to velmi nevěrohodné,“ uvedl Čižinský.

Jak Právo informovalo, Pospíšil ukončil s Fremrem spolupráci v pondělí po tlaku předsednictva TOP 09. Podle Čižinského je jasné, „kdo na magistrát přivedl člověka, který si dělá legraci s mafiánem, jak se v Praze krade“.

Místopředseda TOP 09 Kučera: Odchod Fremra a Doležala ze strany zatím stačí

Domácí

Fremrovo jméno se objevilo v uniklých policejních odposleších. „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást,“ měl na jednom večírku Fremrovi parafrázovat písňový text podnikatel Michal Redl, ústřední postava kauzy Dozimetr, jeden z obviněných.

Pospíšil už v sobotu avizoval, že se dřívějším výrokům Čižinského na jeho adresu bude bránit žalobou. Šéf pražské TOP 09 ve středu na dotazy Práva nereagoval. Praha sobě uvedla, že klub Spojených sil pro Prahu, když ho Pospíšil vedl, dokonce navrhoval Fremra v roce 2018 do dozorčí rady pražského dopravního podniku.

Pospíšil Čižinskému: Lžeš o mém sesazení, podávám žalobu

Domácí

Aby Pospíšil vyvodil osobní odpovědnost, by bylo vhodné i podle primátorova náměstka Pavla Vyhnánka (Praha sobě), a to kvůli jménu města. Evropská investiční banka, která má půjčit dopravnímu podniku na metro D přes 22 miliard korun, totiž podle Vyhnánka bedlivě sleduje, kam se korupční kauza kolem podniku vyvine. Nepříjemné pro Prahu je, že se s kauzou spojuje i jméno europoslance Stanislava Polčáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám