Hlavní obsah

Poslední dny úzkorozchodné tramvaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Tramvaje jezdící mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, na jediné meziměstské tramvajové trati v Česku, čeká posledních několik týdnů provozu na metrovém rozchodu kolejí. Liberec je posledním městem v Česku, kde úzkorozchodné tramvaje ještě jezdí. Od 19. července dojde na trati k takzvanému přerozchodování na normální rozchod 1435 mm. Úzkorozchodná tramvaj se tak v Česku stane historií.

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední dny úzkorozchodné tramvaje v ČeskuVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Změna rozchodu je součástí rozsáhlé rekonstrukce tratě mezi Libercem a Jabloncem, o které se na severu Čech mluví už řadu let a teprve nyní postoupila její příprava až do finální fáze.

Nový rozchod kolejí dostane nejdříve část trati z Liberce do Vratislavic nad Nisou. V tomto úseku by se první cestující měli po normálním rozchodu kolejí projet 19. listopadu. Do té doby (od 19. července), bude trať v tomto úseku mimo provoz a současně už začne oprava trati ve zbývající části z Vratislavic do Jablonce.

Projet se po kompletní trase z Liberce až do Jablonce tramvají tak nebude možné minimálně rok a půl.

Poslední jízda lokomotivy Ringhoffer č. 2

Koktejl

„Opravu trati z Vratislavic do Jablonce máme rozdělenou na čtyři stavby a ještě s tím souvisí rekonstrukce měnírny Zelené údolí před Jabloncem a bude se dělat také nová signalizace jednokolejného úseku,“ popsal Ludvík Lavička, dopravní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ).

Přechod k normálnímu rozchodu je podle Lavičky nutný. U úzkorozchodné trati se podle něj více opotřebovávají kolejnice i kola a pro normální rozchod je podle něj snadnější a levnější získat mechanizaci. „Ale hlavně do budoucna máte větší možnost získat nové tramvaje za rozumnou cenu,“ vysvětlil dopravní ředitel.

U zbývajících tramvajových tratí v Liberci, do Horního Hanychova a do Lidových sadů, už tramvaje jezdí po normálním rozchodu 1435 mm, ve městě ale zůstala zachována třetí kolejnice, která umožňuje provoz na 1435 i 1000 mm.

V případě trati do Jablonce končí tři kolejnice za křižovatkou u zastávky U Lomu, pak jsou již jen dvě kolejnice každým směrem. Třetí kolejnice, a tedy i metrový rozchod zůstanou zachovány v centru Liberce, budou po něm ale jezdit jen historické tramvaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám