Hlavní obsah

Poslanec Šeich dostane trest jen za přestupky

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Přestupkové řízení pro trojí porušení silničního zákona čeká na 29letého poslance Davida Šeicha, kterého strážníci zastavili v noci ze středy na čtvrtek minulý týden v Malátově ulici v Brně. Přestože při kontrolním orientačním testu na alkohol poslanec nadýchal 2,4 promile alkoholu, nebude stíhaný za trestný čin, ale jen za přestupky. Rozhodlo o tom Městské státní zastupitelství v Brně, které případ projednalo.

Článek

"Při posuzování případu jsme zjistili, že poslanec sice nadýchal vyšší hodnotu alkoholu, ale bylo to přístrojem CA2000, který je určený jen pro orientační detekci alkoholu a nelze tuto hodnotu brát jako objektivní důkaz. Poslanec dále odmítl další vyšetření na alkohol, takže nemáme v ruce jediné objektivní zjištění, že měl v krvi více jak jedno promile alkoholu, aby mohl být trestně stíhaný," řekl Právu náměstek městského státního zástupce Jan Sladký.

Orientační dechová zkouška k trestnímu stíhání nestačí

Podle jeho slov jde o přístroj, který používá jen městská policie a který je určený jen k orientační detekci alkoholu, po němž by měl následovat kontrolní odběr, který by objektivně zjistil výši alkoholu v krvi. "Řidič tak bude řešený pro podezření pro jízdu pod vlivem alkoholu, odmítnutí kontrolního vyšetření na alkohol a jízdu v protisměru," dodal Sladký.

Případ se proto nedostane před soud, ale na správní odbor Magistrátu města Brna, který poslanci vyměří trest. Tím by měl být zákaz řízení nejméně na rok a vysoká pokuta. Řidičský průkaz zatím policie poslanci neodebrala, protože měl pouze náhradní a ten řidičský průkaz v plné hodnotě nenahrazuje.

Přístroj je dostupný na internetu

"Řidič měl u sebe pouze náhradní doklad o tom, že je řidičem, protože řidičský průkaz ztratil a registr řidičů mu nový ještě nevystavil. Tento náhradní doklad mu nelze odebrat. Jakmile si vyzvedne na registru řidičů nový průkaz, měl by ho ve vlastním zájmu sám odevzdat, my to v tuto chvíli udělat nemůžeme. Lze se domnívat, že mu správní orgán vydá zákaz řízení a tím pádem mu lhůta podle zákona poběží už ode dne, kdy řidičský průkaz odevzdá," řekl vedoucí brněnské dopravní policie Štěpán Zachara.

Přístroj CA2000 je možné koupit na internetu i v pevných obchodech za poměrně malou částku, která se pohybuje i pod 2500 korun. Prodejci o přístroji na internetu uvádí, že jde o moderní elektronický přístroj pro orientační stanovení obsahu alkoholu v krvi na základě dechové zkoušky, který nalezne uplatnění zejména při kontrole schopnosti k řízení motorového vozidla, či pracovní kázně.

Přístroj používají i policisté v USA

Jde o mikroelektronický analyzátor, zkonstruovaný k určení přítomnosti alkoholu v dechu testované osoby. Alkohol tester využívá moderní metodu zjišťování alkoholu v dechu s využitím elektroniky a vyznačuje se nejen vynikajícími funkčními vlastnostmi, ale i ekonomikou provozu. Ke své činnosti totiž nevyžaduje alkoholtester žádné jednorázové náplně a měří tedy prakticky zdarma.

Tento přístroj používá jen Městská policie v Brně, protože stačí pro orientační dechovou zkoušku. Přístroj používá i policie v USA a dalších zemích Evropské unie. "Dovozce má povolení od ministerstva vnitra, přístroj je certifikovaný a kalibrovaný a je možné ho v souladu se všemi předpisy používat k orientační dechové zkoušce. Jde o orientační zkoušku a každý má právo požádat a podrobit se kontrolnímu odběru krve či zkoušce," uvedl Zdeněk Novák z Městské policie v Brně.

Podle něj není typ přístroje nejdůležitější, protože i při sebemenším podezření o požití alkoholu před jízdou volá strážník k dořešení přestupku Policii ČR. K tomu stačí i to, že strážník ucítí alkohol z řidiče a nebude mít přístroj u sebe. Kontrolní odběr krve a moče nabídli policisté i poslanci Šeichovi, který ho však odmítl. Zda tak udělal záměrně, aby se vyhnul trestnímu stíhání, se dá jen spekulovat.

Reklama

Související články

Poslanci Šeichovi řidičák nevzali, ztratil ho

Policisté 29letému poslanci Davidu Šeichovi (ODS), kterého v noci ze středy na čtvrtek ráno zastavili strážníci v Malátově ulici v Brně a při dechové zkoušce...

Výběr článků

Načítám