Hlavní obsah

Poslanec Pecina složí mandát, se Sobotkou se prý nedá spolupracovat

Aktualizováno

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina se rozhodl složit poslanecký mandát. Reaguje tak na výsledek sjezdu ČSSD, na kterém zvítězil v klání o post předsedy Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Pecina na sjezdu ČSSD v Brně

Článek

„Myslím, že na dubnové schůzi to položím,“ řekl v sobotu Pecina Právu. Po odchodu ze Sněmovny má v plánu hledat si práci, a to v oboru průmyslu.

Pecina vysvětlil, že důvodem jeho odchodu je změna mocenské mapy v ČSSD, kdy se stal lídrem Sobotka. „S tímto vedením žádná spolupráce není možná,“ uvedl Pecina.

"Pan Sobotka mě odmítl kamkoli angažovat, vyhodil mě z politického grémia, z předsednictva, tam, kde jsem byl za Jiřího Paroubka," uvedl Pecina, který byl v úřednické vládě Jana Fischera ministrem vnitra. Soudí, že pro něj není v sociální demokracii pod Sobotkovým vedením místo. "Abych jenom seděl ve Sněmovně a koukal, to je asi zbytečné," dodal Pecina.

Doplnil ale, že respektuje výsledek demokratické volby na brněnském sjezdu oranžových. „Čestně odcházím,“ sdělil Pecina.

„Neberte to jako silácké gesto, že bych chtěl něco ovlivnit. Neříkám, že je to můj definitivní konec v politice, uvidíme, jestli se za dva roky něco změní,“ řekl Pecina v ČT.

V případě Pecinova odchodu ze Sněmovny je náhradníkem pražský zastupitel Jiří Dienstbier. Ten ale bojuje o místo senátora v doplňovacích volbách na Kladensku. Otázku, zda dolní nebo horní komora, proto nechtěl řešit. Pokud by se Dienstbier stal senátorem, je dalším v pořadí bývalý pražský poslanec Miroslav Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám