Hlavní obsah

ČSSD povede Bohuslav Sobotka

Právo, Novinky, jim, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Novým předsedou ČSSD byl zvolen dosavadní statutární místopředseda Bohuslav Sobotka, který obdržel 304 hlasů. V druhém kole tajné volby porazil svého vyzyvatele šéfa Asociace krajů Michala Haška.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka těsně po oznámení jeho zvolení předsedou ČSSD

Článek

"Bohuslav Sobotka získal 304 hlasů a byl zvolen předsedou ČSSD,“ informoval delegáty šéf volební komise Havlíček. Michal Hašek získal 285 hlasů.

Vydáno bylo 596 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 596, z nich bylo 591 platných. Vzápětí sklidil Havlíček od jednoho z delegátů, který vznesl návrh na jeho odvolání, kritiku za to, že se výsledky volby dověděli novináři dříve než účastníci sjezdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka si podává ruku s Michalem Haškem po těsném souboji.

Hašek nedlouho po zvolení Sobotky do čela soc. dem. oznámil, že bude usilovat o post statutárního místopředsedy strany. Volbu po několika hodinách vyhrál. [celá zpráva]

V prvním kole volby nového předsedy ČSSD nebyl nikdo zvolen, jelikož ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Sobotka měl ale k vítězství velmi blízko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka po svém vystoupení před delegáty sjezdu ČSSD

Hašek v prvním kole získal 291 (48,74 procenta) hlasů, jeho oponent Sobotka 298 (49,91 procenta) z celkových 597 hlasů delegátů. Sobotkovi tak chyběl v prvním kole jediný hlas. Podle ČT mezi propadlými hlasovacími lístky byl i hlas pro Sobotku, ale byl špatně označen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek na sjezdu ČSSD v Brně

Z maximálního počtu odevzdaných hlasů byly v prvním kole čtyři hlasy neplatné. Havlíček poprosil delegáty, aby na hlasovací lístky nepřidávali „různé malůvky“ a řídili volebními pravidly.

Dlouhé projevy

Oba kandidáti odpoledne vystoupili se svými kandidátskými projevy, které trvaly přes 20 minut a nabídly zejména kritiku současné vládní koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Foldyna a Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD

Jako první se svým předvolebním projevem vystoupil jihomoravský hejtman Michal Hašek, o hlasy voličů se ucházel s vizí modernizace sociálního státu 21. století. Zdůraznil, že se současnou vládou nesouhlasí nadpoloviční většina lidí, ale soc. dem. preferuje jen 27 procent obyvatel. Podle něj je nutné skloubit zodpovědnou rozpočtovou politiku a sociálně tržní ekonomiku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek při projevu na sjezdu ČSSD

Hašek v důrazném projevu označil současnou vládu za nejhorší od roku 1989. Voliče však v minulých volbách podle něj odradila radikalizace strany a její uzavřenost. Proto by ČSSD neměla kritizovat všechno a vše za všech okolností, kritika má být věcná, není prý ani třeba kupovat si voliče sliby ve stylu „všechno a všem“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek na sjezdu ČSSD

Podle Haška je třeba se vrátit ke kořenům, kdy před více než sto lety zakladatelé soc. dem. formulovali hlavní priority. „Tady hledejme inspiraci,“ řekl Hašek.

Hašek by se rád také nechal inspirovat u německé SPD nebo britské Labour Party.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek následován Jeronýmem Tejcem

Hašek rovněž vybídl shromážděné delegáty, aby bez ohledu na výsledek volby, přistoupili na změnu nynějších stranických stanov, jimiž by strana mohla eliminovat velrybářské nábory a podobné netransparentní akce, které snižují důvěryhodnost ČSSD v očích řady potenciálních voličů.

Sobotka označil vládu za krajně pravicovou

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka největší část svého projevu věnoval propracované kritice vlády, kterou označil za krajně pravicovou. Mimo jiné prohlásil, že jejím hlavním záměrem je privatizace veřejného sektoru včetně důchodového systému.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD v Brně

„Lidé mají strach z budoucnosti, ale vždy se pak upínají k pravici, a to je obrovský paradox této společnosti,“ prohlásil Sobotka a vysvětlil, že pravice zřejmě oslovuje voliče rétorikou s důrazem na reformy.

„Rétorika reforem budí pocit dynamiky. Pravici u nás se ale podařilo zprivatizovat i slovo reforma. Naši voliči pak na slovo reforma reagují negativně,“ řekl Sobotka s tím, že reformy jsou dvojího typu: dobré a špatné, promyšlené a chybné. „Musíme najít cestu k užitečným a sociálně citlivým reformám,“ doplnil.

Sobotkova vize reforem
1.Politiku snižování daní by mělo nahradit progresivní zdanění, vyšší daně firmám a zamezení finančním únikům.
2.Boj s korupcí. Podle Sobotky je největší míra korupce patrná v zemích úspěšných pravicových politik, zatímco nejnižší je v levicovější Skandinávii s vyšší mírou přerozdělování.
3.Cesta k prosperitě: zastavit snižování mezd a odvodů, místo toho investovat do vzdělání, vědy a výzkumu.

Podle Sobotky jsou největší obětí vládní politiky střední vrstvy, proto by soc. dem. měla bránit zejména jejich zájmy, přičemž by měla klást důraz na rovné příležitosti, individuální úspěch a individuální štěstí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka spokojen se svým projevem

ČSSD by dle Sobotky měla vytvořit nový volební program, na který je třeba širší spolupráce, oslovit by měla kromě středních vrstev i živnostníky, malopodnikatele a levicové intelektuály. Nutná bude změna hospodaření, zlepšit by se měla práce s internetem a sociálními sítěmi, uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém sjezdu v Brně

Zatímco Hašek ve svém projevu několikrát prohlásil, že sociální demokracie má hledět dále než v horizontu několika voleb, Sobotka si za hlavní cíl svého působení vytkl vítězství v příštích sněmovních volbách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem (v pozadí) na sjezdu ČSSD v Brně

V první řadě by chtěl zesílit, poté zopakovat úspěch krajských voleb v roce 2008, prosadit přímou volbu prezidenta a v roce 2013 prosadit svého kandidáta, který ovšem nemusí být soc. dem., a v následujícím roce zvítězit ve volbách se ziskem alespoň 35 procent hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem ještě před výsledky volby

V závěru svých proslovů si oba kandidáti vzájemně poděkovali za korektní průběh devítiměsíční kampaně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na demonstraci proti Bohuslavu Sobotkovi lidé požadovali mimo jiné prošetření okolností privatizace OKD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Před veletržním palácem demonstrovali lidé proti Bohuslavu Sobotkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám