Hlavní obsah

Volba druhého muže ČSSD prohloubila rozkol, nakonec vyhrál Hašek

Právo, Novinky, jim, jov
Brno
Aktualizováno

Do souboje o funkci prvního místopředsedy ČSSD, zástupce stranického šéfa, byli nominováni Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a David Rath. Ten se ale v projevu vzdal kandidatury ve prospěch Zaorálka. Stejný postup zvolil i Škromach, který se vzdal kandidatury ve prospěch Haška. Po emotivních projevech nakonec zvítězil Hašek s 363 hlasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Hašek při projevu na sjezdu ČSSD

Článek

„Těším se se Slávkem Sobotkou a dalšími zvolenými místopředsedy na týmovou spolupráci, na lepší budoucnost pro Českou republiku," řekl po svém zvolení Hašek a blahopřál Zaorálkovi k zisku 214 hlasů. Haška podpořilo celkem 62,6 procenta delegátů, Zaorálka 36,9 procenta.

Volbě statutárního místopředsedy předcházela ostrá přestřelka. Škromach ostře zkritizoval Sobotku, že veřejně nedeklaroval v zájmu zachování jednoty ČSSD podporu Haškovi v klání o post druhého muže strany.

„Čekal jsem, že splní, co slíbil, že podá Michalu Haškovi ruku a nabídne mu post místopředsedy. Tak bych si představoval sjednocování ČSSD. Tak bych si představoval projev úcty k voličům Michala Haška. Škoda že se tak nestalo,“ prohlásil Škromach a vymezil se i proti Rathovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Nelíbila se mu jeho slova o kolaborantství lidí kolem Haška, kteří chtěli formovat konstruktivní opozici, a nikoli jen styl nekompromisní kritiky. „Kde byl David Rath, když jsme tu byli ještě s černým kafé a řízkem v igelitce,“ připomněl Škromach začátky soc. dem.

Rath zase argumentoval ve prospěch Zaorálka s tím, že jednotné by mělo být především vedení strany. Podle něj by v něm nemělo dojit ke schizmatu, kdy první místopředseda bude tvrdit něco jiného než předseda.

Na Škromachovu kritiku Sobotky reagoval europoslanec Richard Falbr slovy, že se Škromach "zachoval jako dobytek".

Škromach: Až emoce přejdou...

Na Škromachovu kritiku Sobotka reagoval s tím, že Škromach podporoval Haška, přitom i on sám kandidoval na post statutárního místopředsedy. „On je stoupencem starého politického stylu, kdy se volilo na základě nějakých zákulisních dohod. Já zavádím nový politický styl,“ řekl Sobotka.

Později Škromach svá emotivní slova mírnil. „Trochu mě to mrzí, ale jde o ten základní princip, myslím si, že měl nový předseda vyzvat protikandidáta, aby se stal prvním místopředsedou,“ řekl v ČT Škromach. Na otázku, zda může ještě po roztržce odejít ČSSD ze sjezdu jednotná, odvětil: „Znám oba dva, vyrůstali jsme spolu, vyprchají emoce a v politice je třeba spolupracovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám