Hlavní obsah

Poslanec Křeček dostal dopis s kulkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kulku ve výhrůžném dopise dostal v úterý přímo do své kanceláře ve Sněmovně poslanec a šéf Sdružení nájemníků Stanislav Křeček (ČSSD). Právu řekl, že považuje tento incident za výsledek nenávistné atmosféry rozpoutané kolem regulace nájmů. Dopis přitom prošel bez problémů rentgenovou kontrolou parlamentu.

Foto: Leona Brázdilová

Jaroslav Kulhavý při loňském závodu Bike Valachy

Článek

Křeček o pohrůžce informoval ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD), který Právu řekl, že se touto věcí bude zabývat policie. Křečka podle jeho slov nejvíce pobouřilo, že dopis s kulkou prošel bez problémů ochranou Sněmovny, jejíž stvrzovací razítko stojí na obálce.

"Obávám se, že tento dopis je výsledkem atmosféry obecné nenávisti, která se v souvislosti s bydlením rozšiřuje a prosakuje do vystupování řady lidí," uvedl Křeček. Dodal, že předá věc předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). "Pokud takový dopis prošel rentgenovou kontrolou parlamentu, tak se ptám, co ještě všechno může do parlamentu projít," řekl Křeček.

Gross, pod něhož spadá i ochrana zákonodárného sboru, Právu řekl: "Nevím, jak je možné, že tato věc prošla parlamentní kontrolou, ale faktem je, že se vždycky na rentgenu zkoumá to, co by mohlo být nebezpečné. Samotná kovová kulka, to je nepříjemné z hlediska obsahu, ale nemělo by to být samo o sobě nebezpečné."

Přišla už i nábojnice s kulkou

Ministr vnitra dodal, že je přesvědčen, že kdyby byla poslána nábojnice s kulkou, pak rentgenovou kontrolu v parlamentu neprojde. Jak uvedl, jednou taková zásilka někomu do parlamentu dorazila a byla zadržena. Podle Grosse se věcí bude zabývat policie.

"Zatím nelze učinit závěry. Dopisy podobného charakteru jsem již několikrát četl, mám pocit, že naposled ostrou nábojnici dostal poslanec Josef Hojdar," uvedl ministr. V září 2003, v době sporů o reformu veřejných financí, přišel na adresu mosteckých regionálních novin dopis s nábojnicemi, vlajkami Belgie a Evropské unie a načmáranými slovy Hojdar a BIS.

"Je to nějaká provokace, kterou udělat je velmi jednoduché, ale zanechává nepříjemnou pachuť," uvedl tehdy Gross k pohrůžkám vůči soc. dem. poslanci.

Hrozí i Špidlovi

Anonymní autor pondělního dopisu žádá po Křečkovi, aby se postaral "o zrušení právní platnosti veškerých nájemních smluv týkajících se regulovaného nájemného", a dává mu měsíc, po němž vyhrožuje likvidací poslanci i jeho blízkým, a také politikům z ČSSD a KSČM, jmenovitě pak soc. demokratům - premiérovi Vladimíru Špidlovi, vicepremiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministryni zdravotnictví Marii Součkové.

Anonym se chlubí, že je "vysoce inteligentní bytost, takže bude prakticky nemožné mě najít". Také uvádí, že dříve pracoval u policie, a že tudíž ví, jak profesionálně maskovat stopy.

Reklama

Výběr článků

Načítám