Hlavní obsah

Poslanci zvou k výslechu kvůli únikům ze spisů Babiše i novináře Přibila

Novinky, zpe
Praha

V úterý poprvé zasedla sněmovní vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů. Poslanci si od náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda a náměstka Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže vyslechli, jak je se spisy nakládáno. Na dalších schůzích by měl promluvit i někdejší ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš i bývalý novinář MF Dnes Marek Přibil.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

Podnětem ke zřízení vyšetřovacího orgánu bylo právě zveřejnění nahrávek rozhovorů Babiše s Přibilem. Mluvilo se na nich mimo jiné o kompromitujících materiálech na jiné politiky. Vznik komise iniciovala ČSSD.

„Dnes jsme si vyslechli, jak je nakládáno s policejními spisy. Diskutovali jsme, jak tu situaci zlepšit a jak předcházet tomu, že se živé policejní spisy dostanou neoprávněně do něčích rukou,“ řekl po jednání předseda komise Martin Plíšek (TOP 09).

Uvedl, že poslanci si na další schůze pozvou například ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ale také šéfa ANO Babiše i redaktora Přibila.

Jednání v obecné rovině

Náměstek policejního prezidenta Vild a náměstek Nejvyššího státní zástupce Stříž v úterý poslancům spíše v obecné rovině vysvětlovali, jak funguje trestní řízení.

„Probíhalo to v klidné atmosféře. Nechali si vysvětlit případná slabá místa, která by mohla souviset s únikem informací,“ zhodnotil Vild. Jméno Andreje Babiše podle něj v diskusi nezaznělo.

Závěr až po prázdninách

Komise, která má prověřit, zda nedošlo ke zneužití informací z policejních spisů, k ovlivňování politické soutěže nebo k destabilizaci právního státu, bude zasedat každé úterý. Závěr má na plénu přednést 12. září.

Členy komise jsou Lukáš Pleticha (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Petr Kudela (KDU-ČSL), Josef Zahradníček (KSČM), Marek Benda (ODS) a Jiří Štětina (Úsvit)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám