Hlavní obsah

Poslanci přerušili schůzi, s korespondenční volbou budou pokračovat v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci třetím dnem pokračovali v diskusi nad sporným návrhem z pera pětikoalice na zavedení korespondenční volby v zahraničí. I v pátek Sněmovnu brzdily dlouhé obstrukční projevy zástupců opozičních hnutí ANO a SPD. Kolem 15. hodiny zákonodárci schůzi přerušili, pokračovat v ní budou příští úterý od 10 hodin.

Živě: Jednání Sněmovny 19. 1. 2024Video: psp.cz

 
Článek

Ve čtvrtek debata o korespondenční volbě trvala 12 hodin. Skoro celou dobu mluvil šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. U řečnického pultu vydržel rekordních 10 hodin a 44 minut.

I pátek byl ve znamení dlouhých opozičních projevů. Od rána patřil řečnický pult poslanci ANO Radku Vondráčkovi, který mluvil zhruba 3,5 hodiny.

Nutno však uznat, že se jako jeden z mála dosavadních řečníků v drtivé většině držel tématu korespondenční volby.

Poslanci jednali 12 hodin, skoro celou dobu mluvil Okamura

Domácí

Následně se rozhořela debata v rámci faktických poznámek, kdy na sebe poslanci ve dvouminutovém okně reagovali.

Poslanec ANO Patrik Nacher vládní koalici například vytkl, že návrh na prosazení korespondenční volby je „účelový a čouhá mu sláma z bot“ nebo také že vládní politici podle něj dostatečně nereagují na dotazy vznášené opozicí.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zástupce opozice ujistil, že si dělá poznámky a na všechny dotazy jim odpoví najednou.

Do rozpravy se v pátek před 15. hodinou hlásilo 70 zákonodárců. Debata trvala šest hodin. Následně předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda navrhl přerušení schůze do příštího úterý do 10 hodin. To poslanci hlasy vládní koalice prosadili. Schůze tak byla přerušena.

Následně byla ve Sněmovně svolána další mimořádná schůze, tentokrát z popudu ANO, k návrhu na zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením. Tu poslanci zahájili po 15. hodině.

Poštovní volba by se dle koalice měla týkat už parlamentních voleb v příštím roce, od roku 2026 pak též voleb evropských a prezidentských.

Korespondenční hlasování je samozřejmostí v drtivé většině členských zemí EU. Opozice tento krok odmítá s odůvodněním, že jde o ohrožení demokracie.

KOMENTÁŘ: Hloupé přetahování o korespondenční volbu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám