Hlavní obsah

Poslanci svádí své přehmaty při hlasování na hlasovací zařízení

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„My jsme to zavařili,“ konstatoval pobaveně soc.dem. místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek na účet hlasovacího zařízení. To když se nepodařilo zobrazit výsledky jednoho z třiapadesáti procedurálních hlasování na začátku středečního jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Mýlil se. Zařízení, které stálo milióny, fungovalo dál. Jen některým poslancům – ostatně jako v minulosti již mnohokrát – se podařilo ať už omylem, nebo úmyslně přehmátnout, a než aby to otevřeně přiznali, snažili se své pochybení svést na nevinné zařízení.

„To zařízení je naprosto v pořádku. Stálo milióny, ale má své limity. Jestliže se někdo přihlásí těsně před ukončením hlasování, tak dotyčného může nezaregistrovat. Je to prostě stroj,“ hájí investici, která začala sloužit v tomto volebním období, šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Není to jednoduché, v takovém případě je nutné vyměnit celou konzolu s tlačítky a celé zařízení je nutné restartovat.
šéf Sněmovny Miloslav Vlček

Podle něho jsou hlavním problémem poslanci, kteří si nosí pití do lavic a svou neopatrností způsobí „nehodu“. Tentokrát se to v úterý stalo poslanci ODS Aleši Rádlovi, který se ale nepoučil a na jeho stole včera odpoledne opět stál hrnek s čajem.

„Není to jednoduché, v takovém případě je nutné vyměnit celou konzolu s tlačítky a celé zařízení je nutné restartovat,“ povzdychl si Vlček.

„Někteří lidé se to prostě nenaučí nikdy,“ dodal zklamaně na adresu těch, kdo tvrdí, že mačkali ano a na oficiální sjetině mají něco jiného, a zpochybňují hlasování. „To je nesmysl. Je to stroj, který dělá jen to, co mu přikážete. Je to jako na počítači. Stisknete-li H, tak nečekejte, že se vám napíše B. Takže já na selhání hlasovacího zařízení moc nevěřím,“ prohlásil šéf komory.

Někteří poslanci ale žertovali na adresu občanských demokratů, že už neví, jaký způsob obstrukcí by si vymysleli, když se pokoušejí torpédovat i hlasovací zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám