Hlavní obsah

Poslanci se baví Okamurovým e-mailem s nabídkou sushi. Je to fake, zlobí se šéf SPD

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hned několik poslanců zveřejnilo v úterý na svých účtech na sociálních sítích e-mail s nabídkou sushi a japonských dárků se speciální slevou pro zákonodárce. Nebylo by to možná nic zvláštního, kdyby nabídka neodešla z adresy jejich kolegy, šéfa SPD Tomia Okamury. Podle něj ale žádný takový e-mail odeslán nebyl, jde o upravený text a on sám chystá trestní oznámení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomio Okamura

Článek

Pisatel e-mailu nabízí poslancům Okamurovým jménem k Vánocům sushi a japonské dárky se slevou 25 procent. Dopis poslancům dorazil v pondělí večer, na Facebooku ho zveřejnili například poslanci Jan Čižinský (za KDU-ČSL), Mikuláš Ferjenčík (Piráti) nebo Jan Chvojka (ČSSD).

Domnělý Okamura v něm poslancům přeje krásné svátky, vyzývá je, aby nákup dárků na Vánoce nenechali na poslední chvíli, a nabízí jim „kromě lineckého a kapra i trochu exotiky”.

Poslanecká sleva

„Nabízím vám skvělé japonské dárky. Sushi set vše v jednom, jídelní sety, krásné hůlky na jídlo, jídelní krabičky pro Váš oběd či svačinu, skvělé japonské čaje tradičního výrobce Itohkyuemon v hezkém balení a mnoho dalšího. A to se speciální poslaneckou slevou ve výši 25 procent. Sleva je platná i pro řadové zaměstnance Sněmovny či pro vaše přátele a blízké,” píše se v e-mailu, který poslancům dorazil z oficiální poslanecké mailové adresy Tomia Okamury.

„To jsem opravdu dostal na poslanecký e-mail,” doplňuje Čižinský.

„Tomio je borec. Před týdnem chtěl zamrazit poslancům platy na dalších 20 let. Teď jim nabízí speciální poslaneckou slevu 25 % na sushi či krásné hůlky na jídlo,” glosuje mail předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Nabídka se vztahuje na společnosti Japa foods, jejímž jednatelem je podle výpisu z obchodního rejstříku právě předseda SPD Okamura.

Okamura: Žádný mail odeslán nebyl, je to upravený text

„Žádný takový e-mail neexistuje a už to má můj právník Petr Přikryl, který bude podávat oznámení na neznámého pachatele. Takový e-mail z mé adresy nikdy nebyl odeslán,“ řekl Novinkám Okamura s tím, že to společně se svými asistentkami prověřil.

Zároveň doplnil, že si ale nemyslí, že by byl zneužit sněmovní mail, ale že se jedná o práci grafika, jelikož v hlavičce mailu třeba není uvedeno datum odeslání. „Je to modifikovaný text nabídky na Vánoce, který jsem dával loni nebo předloni na svůj soukromý Facebook,“ doplnil předseda hnutí SPD.

Odeslat e-mail se zfalšovanou adresou odesilatele není nic složitého. V roce 2013 například vzbudil rozruch případ falešné zprávy o údajném přejmenování pořadu Zelená vlna na Českém rozhlasu, protože si posluchači údajně stěžovali, že propaguje Stranu zelených. Přestože e-mailová zpráva měla v políčku odesilatele Český rozhlas, veřejnoprávní stanice s ní neměla nic společného. Na hoax se však tehdy řada médií nachytala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám