Hlavní obsah

Poslanci chtěli řešit novelu o střetu zájmů, zástupci ANO a KSČM to zamázli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci měli ve středu schvalovat novelu zákona o střetu zájmů, zákonodárci z hnutí ANO a KSČM to ale ráno odmítli, když nehlasovali pro program mimořádné schůze. Odpoledne by měla Sněmovna jednat ještě o zavedení takzvaných covidových certifikátů, které mají usnadnit cestování v Evropské unii. Svolaná je také mimořádná schůze k debatě o zpřísnění trestů za násilné chování vůči ženám a za znásilnění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Pro schválení programu mimořádné schůze hlasovali opoziční poslanci a vládní ČSSD. Zdrželi se zákonodárci z klubu hnutí ANO a KSČM. Proti byl Ondřej Babka (ANO) a Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). Podnět ke schůzi ke střetu zájmů ohlásili Piráti.

„Měli jsme jednu z posledních příležitostí, abychom projednali skutečnou vymahatelnost zákona o střetu zájmů. Kvůli tomu, že poslanci ANO a poslanci KSČM to nepodpořili a kvůli tomu, že některé další kluby nedodaly dostatek poslanců, jsme se k tomu nedostali,” sdělil po hlasování Pirát Jakub Michálek.

Část poslanců z klubů ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN totiž také nehlasovala, k hlasování se buď nepřihlásili, nebo byli ze schůze omluveni.

Firma pirátského místostarosty dodávala ochranné pomůcky pirátským radnicím. Žádný střet zájmů, hájí se Štrébl

Domácí

„Je to zásadní otázka. Měli byste se zamyslet, jestli hlasování slouží všem občanům této země, nebo pouze jednomu člověku v sále,” dodal.

Poslanecká novela o střetu zájmů, kterou poslanci mohli schvalovat ve třetím čtení, předpokládá, že všechna majetková oznámení politiků budou v registru ministerstva spravedlnosti ze zákona přístupná jen na základě individuální žádosti.

Omezila by také nakládání s údaji uvedenými v přiznáních. Zákon o střetu zájmů se navíc nemá nově vztahovat mimo jiné na neplacené radní menších a nejmenších obcí a na neplacené místostarosty nejmenších obcí.

Sněmovna vyškrtla část zákona, která mohla nahrávat Babišovi

Domácí

Sněmovna měla navíc v novele podle doporučení ústavně-právního výboru kývnout na úpravu Piráta Michálka, která upřesňovala zákaz vlastnit média a přijímat dotace a investiční pobídky mimo jiné tak, že funkcionář mohl převést podíl ve společnosti na osobu blízkou nebo na tu, která s ním jedná ve shodě.

Funkcionáři, který by se dopustil přestupku prostřednictvím firmy, by mohl úřad uložit podle návrhu sankci až do tří procent aktiv této společnosti. Před pokutou by úřad navíc uložil „vhodné opatření”, například prodej média, stojí ve zdůvodnění.

Covid pasy

Zákonodárci by měli ve středu řešit také covidové pasy. O jejich zakotvení v zákonu se vede v dolní komoře spor. Někteří poslanci tvrdí, že není potřeba s ohledem na to, že pasy upraví přímo účinné evropské nařízení.

Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že k vydávání certifikátů potřebuje zákonné zmocnění. Opoziční hnutí SPD už ohlásilo, že bude přijetí novely blokovat. Diskriminuje podle něj lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat a testovat.

Zákon o covid pasech má mouchy, ale schválit lze, potvrdil ÚOOÚ

Domácí

Poslanci se budou věnovat také přísnění trestů za násilné chování vůči ženám a za znásilnění.

Podnět k mimořádné schůzi k trestání násilí na ženách dala kauza dnes již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho. Toho obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování a násilí. Z návrhu programu vyplývá, že by se jednalo o obecnou debatu.

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za znásilnění. A změnit jeho definici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám