Hlavní obsah

Poslanci podpořili znepřístupňování teroristického obsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek hladce schválili předlohu, která umožní policii nařídit českým i evropským pronajímatelům serverů pro webové stránky znepřístupnění teroristického obsahu. Tím jsou myšleny například záběry teroristického útoku či záběry poprav a podobných extempore. Normu podpořilo 140 ze 155 přítomných poslanců a nyní poputuje do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Návrh zákona navazuje na nařízení Evropské unie o potírání šíření teroristického obsahu on-line. „Z hlediska České republiky není vnitrostátní šíření teroristického obsahu v digitálním prostředí zásadním bezpečnostním problémem. Výskyt teroristického obsahu v českém on-line prostředí je relativně velmi nízký,“ stojí v důvodové zprávě.

Nařízení podle ministerstva vnitra představuje spíše nástroj pro eventuální zhoršení situace nebo pro případ, pokud by byli čeští poskytovatelé zneužiti pro šíření obsahu, který byl odstraněn v jiných státech EU. Zákon se týká výhradně veřejně šířeného obsahu, nikoli soukromé komunikace. Zda je obsah teroristický podle zákona, bude podle předlohy vyhodnocovat policie.

Zahraniční příkazy bude podle návrhu zákona přezkoumávat ministerstvo vnitra. Správní dohled nad preventivními opatřeními zavedenými poskytovateli hostingových služeb bude vykonávat telekomunikační úřad, který také bude projednávat přestupky proti zákonu. Přestupku se poskytovatel dopustí například v případě, že neodstraní teroristický obsah, neznemožní k němu přístup nebo neuplatní zvláštní opatření poté, co je teroristickému obsahu vystaven.

KOMENTÁŘ: Ministr cenzury nebezpečně šermuje faktem – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám