Hlavní obsah

Poslanci mají na programu rekordní deficit a zrušení daně z nabytí nemovitosti

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se budou ve středu ve Sněmovně zabývat zrušením daně z nabytí nemovitosti i schvalováním rekordního půlbilionového schodku státního rozpočtu pro rok 2020. Přestože se k rozpočtu sešly téměř čtyři desítky pozměňovacích návrhů, podpora se očekává pouze pro ty vládní a komunistické.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny

Článek

Zrušením daně z nabytí nemovitosti se mají poslanci zabývat dopoledne, odpoledne se pak mají věnovat třetímu čtením novely zákona o státním rozpočtu.

Daň z nabytí nemovitosti dnes činí čtyři procenta z ceny nemovitosti a platí ji kupující. Platí se ze staveb i pozemků. Neplatí se z novostaveb, ovšem z pozemků, na kterých stojí, ano. Jsou od ní osvobozeni ti, kteří nemovitost získali v dědictví či darem.

Zrušení daně by mělo mít i zpětnou účinnost. Daň podle návrhu ministerstva financí nebudou muset platit ani ti, kteří koupili nemovitost nebo pozemek už v prosinci 2019. Pokud ji už zaplatili, budou peníze vráceny.

Dvě podmínky Schillerové

Návrh ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) spojuje se dvěma podmínkami. První se týká zrušení možnosti odečtu úroků ze základu daně. Každý, kdo si nyní vezme při koupi nemovitosti hypotéku, si může ze zákona při podání daňového přiznání jednou ročně odečítat úroky z úvěrů ze svého daňového základu. To by pro smlouvy uzavřené od 1. ledna 2022 nově už platit nemohlo.

Druhá podmínka je spojená s lhůtou, po kterou majitel nemůže nemovitost prodat, aniž by následně platil z utržených peněz daň z příjmu ve výši 15 procent. Prodej nemovitosti je dnes osvobozen od této daně v případě, že majitel nemovitost vlastní minimálně pět let. Schillerová chce tuto dobu prodloužit až na 10 let.

Bouřlivá debata o rekordním schodku

V rámci rozpočtu se pak očekává bouřlivá debata. Opozice totiž kritizuje navrhovaný až 500miliardový schodek a navrhla změny za více než 165 miliard. Rozpočtový výbor ale předem podpořil pouze návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o 100 miliard, a následně návrh komunistů, kteří chtějí přesuny celkem za 2,3 miliardy korun především na odměny pro lidi pracující ve zdravotnictví a sociálních službách.

Reklama

Výběr článků

Načítám