Hlavní obsah

Poslanci dali zelenou rychlejším adopcím a utajeným porodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve čtvrtek schválila lidovecký návrh novely zákona, který umožňuje rychlejší osvojení dětí, které by tak nemusely prožít mládí v ústavech. Lidovecký návrh podpořili poslanci této strany spolu s unionisty a ODS. Ruku pro něj zvedli i někteří sociální demokraté. Proti byli spolu se zbytkem ČSSD komunisté. Pro bylo 84 zákonodárců z 155 přítomných.

Foto: Vratislav Konečný

Mohutná dřevěná konstrukce

Článek

Poslanci schválili i další lidovecký návrh zákona. Nastávající matky v těžké životní situaci tak asi v budoucnu získají možnost porodit své dítě utajeně a přitom v nemocnici, tedy s nezbytnou zdravotní péčí. Sněmovna tento návrh schválila hlasy 88 ze 159 přítomných. Nyní ho posoudí Senát a prezident.

Návrh má omezit případy, kdy žena v nouzi, třeba kvůli strachu z reakce okolí či neúnosným sociálním podmínkám, volí potrat a v extrémním případě i usmrcení dítěte. Žena, která o to písemně požádá, by měla nárok na zvláštní ochranu svých osobních údajů. Její zdravotnická dokumentace má být zapečetěna, otevřít by ji bylo možné jen se svolením soudu.

"Jsme přesvědčeni, že takto budou ročně zachráněny desítky, možná stovky dětí," uvedli poslanci KDU-ČSL v předkládací zprávě. Ve Sněmovně ale jejich původní návrh doznal určitých změn. Poslanci do něj zapracovali třeba pasáž, která z této úpravy vyjímá ženu, "jejímuž manželu svědčí domněnka otcovství". Jeden z autorů novely Vilém Holáň řekl, že to prakticky znamená, že na utajený porod nebudou mít právo provdané ženy.

Adopce hned po porodu

Novela o adopcích počítá s tím, že matka může dát souhlas s adopcí bezprostředně po porodu. Její souhlas by podle návrhu nabyl účinnosti až po šesti týdnech od narození dítěte, takže ochrana ženy v šestinedělí by byla zachována.

Nynější praxe, kdy je možné souhlasit s osvojením až šest týdnů po porodu, vede podle lidovců k průtahům a vleklým soudům. Matka se někdy po porodu "vytratí" a už se jí nelze dotázat. Dítě tak může přijít o šanci na to, že se rychle dostane do náhradní rodiny.

Soudy budou muset rychle rozhodovat

Na návrh Evy Dundáčkové z ODS navíc Sněmovna přijala pasáž, která umožňuje svěřit dítě budoucím osvojitelům už před uplynutím šesti týdnů. "Teplá náruč pro ty děti se zajišťuje v podstatě od počátku," řekla ČTK poslankyně.

Soudům navíc novela ukládá tříměsíční, respektive nejvýše šestiměsíční lhůtu na rozhodnutí o případech, které se osvojení týkají. Jeden z autorů předlohy Vilém Holáň (KDU-ČSL) ČTK řekl, že dnes se někdy takové věci protahují i na roky.

Oponenti připomínají mezinárodní dohody

Někteří poslanci soudí, že nové znění by mohlo být v rozporu s mezinárodními závazky České republiky, které právě na ochranu ženy v šestinedělí pamatují.

"Právem dítěte není jen jeho právo na řádnou péči od co nejútlejšího věku, ale ... součástí úmluvy a práv dítěte je i právo dítěte na rodiče, na vlastní pokrevní rodiče," prohlásila již před několika dny předsedkyně petičního výboru Zuzka Rujbrová (KSČM). "Nejsou ošetřena práva toho dítěte," řekla dnes novinářům i Hana Orgoníková z ČSSD.

Připomněla navíc, že s lidoveckou novelou nesouhlasila ani vláda. Ve Sněmovně však nakonec, byť poměrně těsně, převážil názor, že předlohu je třeba schválit. "V roce 2001 bylo osvojeno 545 dětí, přičemž počet žadatelů o osvojení byl 2100," uvedli v důvodové zprávě autoři novely zákona o rodině.

Anketa

Jste pro to, aby matka mohla dát souhlas s adopcí dítěte ihned po porodu?
ano
88,4 %
ne
11,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám