Hlavní obsah

Poslanci ČSSD a ANO prosadili povinné zavedení e-neschopenky od ledna

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci vládní koalice s podporou komunistů prosadili povinné zavedení e-neschopenky od ledna 2020. Koaliční vláda zavedení elektronické neschopenky spojuje se zrušením karenční doby, které už Sněmovnou prošlo. Pro hlasovalo 92 poslanců. Zavedení nepodpořila TOP 09, ODS, Piráti, lidovci a SPD.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Jsem ráda, že náš návrh prošel. Snažíme se, aby e-neschopenka byla co nejvíce příjemná pro pacienty,” uvedla po schválení zákona ministryně Jana Maláčová.

Ministryně Maláčová ještě doplnila, že i po roce 2020 budou částečně fungovat papírové neschopenky. „Bude v určitých ohledech fungovat pro případ vyšší moci a pro pracovní neschopnosti, které byly započaty papírově,“ uvedla Maláčová.

Nyní podle ní probíhají schůzky ohledně doladění softwaru a i sami lékaři se mohou do připomínek zapojit.

E-neschopenka bude podle Maláčové fungovat buď přes portál České správy sociálního zabezpečení, nebo přes v současné době používané lékařské systémy.

Kolaps zdravotnictví, varuje opozice

Proti zavedení e-neschopenky se postavili opoziční poslanci a nesouhlasí s ním ani řada lékařů, ačkoliv e-neschopenku by všichni chtěli. Systém podle nich není připravený a hrozí, že způsobí chaos v nemocnicích i ordinacích a ničemu nepomůže.

„Domnívám se, že když přijmeme tuto normu, tak riskujeme kolaps ve zdravotnictví. Rizika jsou značná,” prohlásil na plénu Sněmovny poslanec za lidovce Vít Kaňkovský.

Výhrady k e-neschopence přednesl i poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Ptal se, zda bude neschopenka pro zaměstnavatele on-line. Také by si představoval, že bude zaveden přechodný systém, kdy bude souběžně fungovat papírová forma neschopenky.

„Nechtěli jsme, aby došlo k prosazení šlendriánského systému. Nebudou podle nás dostatečně připravené všechny systémy v nemocnicích ani na správě sociálního zabaezpečení,” zdůvodnila, proč zákon nepodpořili, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Zákon nepodpořili ani Piráti. „Pozměňovacím návrhem došlo k odložení konsolidace IT systému ministerstva o dva roky. Proto nemůžeme zákon jako celek podpořit,” zdůvodnil předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Neschopnost ČSSD, vzkazuje Stanjura

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura sociálním demokratům vzkázal, že mají resort MPSV na starosti již dlouhá léta a nebyli schopni připravit systémovou elektronizaci.

„Je to neschopnost MPSV něco udělat. Máte ten resort skoro šest let. Ohnivě jste se hájili, jaký bude elektronický systém a jak potřebujeme elektronizovat. A toto je výsledek,” kritizoval Stanjura ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD).

ODS se snažila prosadit zrušení e-neschopenky i na ni napojené zrušení karenční doby, ale žádný z jejích návrhů Sněmovnou neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám