Hlavní obsah

Poslanci chtějí zdržet licence pro digitální vysílání

PRAHA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by podle názoru Sněmovny měla počkat s udělováním licencí pro digitální televizní vysílání do doby, kdy bude platit nový mediální zákon. Ten současný prý digitálnímu vysílání nedává oporu.

Článek

"Sněmovna žádá RRTV, aby se do přijetí novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání zdržela všech nevratných kroků v oblasti digitalizace zejména tím, že neudělí televizní nebo rozhlasové licence s platností delší než do roku 2007," řekla poslankyně KSČM Ivana Levá. S jejím návrhem doporučit radě, aby počkala na nový zákon, souhlasila drtivá většina přítomných poslanců.

Předseda RRTV Petr Pospíchal ale Sněmovně neslíbil, že jí vyhoví a výběrové řízení přeruší. "Rada dospěla k závěru, že je povinna konat, protože případná nečinnost by mohla být snadno žalována kterýmkoli ze subjektů, který by digitálně chtěl vysílat...Kromě toho rada také vycházela z představy, že digitalizace televizního vysílání je výrazem určitého technického pokroku," vysvětlil Pospíchal.

"Rada zde tím, že hodlá udělit licence k digitálnímu rozhlasovému a televiznímu vysílání, postupuje mimo zákon a ocitá se v neprávním stavu," řekl poslanec ODS Petr Pleva.

Desítky žadatelů o licenci

RRTV předložila do Sněmovny zprávu, v níž měla popsat stav digitalizace v ČR, podle poslanců ale nic takového ve zprávě nebylo. "Samotná zpráva má pouze tři a půl strany, a z tohoto, na co jsme se ptali, má pouze půl stránky textu A4," řekl Pleva.

RRTV by chtěla o udělení digitálních licencí rozhodovat co nejdříve. Nyní jí na stole leží 49 žádostí na 37 televizních programů. Subjektů, které žádosti podaly, je ještě méně, protože například současné televize podaly žádosti na víc programů.

Digitální televize nabídne uživatelům více televizních programů, kvalitnější příjem obrazu a zvuku, který například nebude závislý na povětrnostních vlivech, či možnost sledovat televizi za jízdy v dopravním prostředku.

Reklama

Související témata:

Související články

Licence v digitálních sítích: 49 žádostí

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržela celkem 49 žádostí o licenci pro program v některé ze dvou připravovaných digitálních sítí. Předložených...

Výběr článků

Načítám