Hlavní obsah

Senát odmítl zvýhodnění veřejnoprávních médií v jejich digitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na programu čtvrteční třetí schůze Senátu jeho členové hlasují o prodloužení českého kontingentu v Iráku, zrušení sankcí za zaměstnávání živnostníků firmami nebo o návrhu na rozšíření zákona o střetu zájmů i na některé zastupitele. Řadu změn a zpřesnění senátoři připravili i pro nový zákon o elektronických komunikacích, který se týká digitálního vysílání.

Foto: Jiří Smutný

Z pozvánky na přednášku

Článek

Senátoři nejprve odmítli návrh, podle něhož by Česká televize a Český rozhlas měly být zvýhodněny oproti komerčním stanicím a naopak podpořili, aby celoplošné televize mohly vysílat v zemské síti.

Návrh se tak vrací k novému projednání do Poslanecké Sněmovny s úpravami, proti nimž vystoupil ministr informatiky Vladimír Mlynář. "Povede to k tomu, že televize Nova a televize Prima požádají Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby v souladu s tímto novým paragrafem zajistila těmto televizím digitální vysílání na území o stejném plošném rozsahu, jako je stávající analogové vysílání. A to není technicky možné," prohlásil ministr.

Další senátní hlasování se týkalo odposlechů. Civilní ani vojenská kontrarozvědka do budoucna nebudou moci získat povolení pro odposlechy tak jako policie. Vládní strany nedokázaly prosadit toto rozšíření nového zákona o elektronických komunikacích. Proti byla opoziční ODS spolu s dalšími třemi nevládními senátory.

69 ze 72 hlasujících senátorů podpořilo prodloužení mise českých vojenských policistů v Iráku. Policisté, kteří školí v Iráku své kolegy, tak zůstanou nejméně do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám