Hlavní obsah

Porodné bude i na druhé dítě, rozhodli poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili porodné na druhé dítě. Má činit 10 000 korun. Na prvního potomka zůstane ve výši 13 000 korun. Na dávku ale dosáhne širší okruh rodin, zvýší se totiž koeficient pro nárok ze 2,4násobku životního minima na 2,7násobek. Rozhodný příjem bude 20 817 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vláda prosadila ve Sněmovně návrh na zavedení porodného i na druhé dítě.

Článek

Pro vládní návrh, o němž nyní rozhodne Senát, hlasovalo 133 poslanců.

Neprošel záměr poslanců hnutí Úsvit, kteří chtěli, aby porodné bylo i na třetí a každé další dítě, avšak pouze za podmínky, že bude mít matka pracovní minulost minimálně pět let a čistý trestní rejstřík.

Pro návrh nehlasovali poslanci TOP 09. Šéf klubu Miroslav Kalousek to v nadsázce zdůvodnil tím, že daleko lepším prostředkem pro zvýšení natality než finanční motivace rodin by byl energetický blackout.

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle ministerstva práce a sociálních věcí na 330 miliónů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 miliónů korun. Loni stát vyplatil 11 300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 miliónu korun. Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám