Hlavní obsah

Poraněná královna nebes se už do přírody nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zraněnou orlici mořskou, kterou letos v dubnu našli turisté u obce Mláka na Jindřichohradecku, staví dobrovolníci v třeboňské záchranné stanici obrovskou voliéru. Na nový domov pro královnu nebes nebylo dost peněz, a tak záchranná stanice vyhlásili sbírku.

Foto: Kryštof Bartuška

Orlice Gaia se bude stěhovat do nové voliéry.

Článek

A právě díky vybraným penězům se majestátní dravec dočká nového obydlí. Do přírody se totiž dospělá orlice už nikdy nevrátí.

„Orlici našli turisté v žalostném stavu. Nemohla létat, a přesto se snažila před lidmi uniknout. Když se ji podařilo odchytit, ukázalo se, že má již delší dobu vykloubený loket na pravém křídle. Bohužel ani specialisté z veterinární kliniky v Kralupech nad Vltavou již nedokázali křídlo zachránit. Orlice nakonec podstoupila operaci, díky níž je křídlo alespoň částečně funkční, do přírody se ale vrátit nemůže, protože nedokáže normálně létat,“ řekl Jan Nový, ředitel třeboňské záchranné stanice.

Foto: Kryštof Bartuška

Na voliéru pro zotavenou orlici vyhlásili dobrovolníci ze záchranné stanice v Třeboni sbírku.

Orlice se několik týdnů zotavovala v záchranné stanici v Hrachově a nyní se vrátila zpět do Třeboně. Zatím je „ubytovaná“ v menším prostoru. „Orli mořští se mohou v lidské péči dožít i více než třiceti let, proto trvalý domov pro Gaiu musí být dostatečně prostorný a kvalitně vybavený,“ uvedl Nový. Voliéra o rozměrech šest krát tři a půl metru vyjde na téměř sto tisíc korun.

Sbírku vyhlásila záchranná stanice v září a zatím se podařilo vybrat přes šedesát dva tisíce korun. „Základ voliéry v podobě kovových konstrukcí již máme. Voliéra stojí přímo v zahradě naší záchranné stanice. Nyní se bude zastřešovat, pořídí se speciální sítě a další vybavení. Sbírka stále probíhá a věříme, že zanedlouho voliéru dokončíme a Gaia se do ní přestěhuje,“ dodal ředitel třeboňské záchranné stanice.

Ježčí máma doma pečuje o 80 svěřenců, má je i v ložnici

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám