Hlavní obsah

Pořádkové jednotky mohou na Šluknovsku zůstat i rok

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nových padesát tabulkových míst pro policisty vzniklo od 1. listopadu na policejním oddělení ve Varnsdorfu. Ústecký kraj je tak jediným regionem, který přijímá nové policisty. Během půl až jednoho roku nahradí na Šluknovsku pořádkové jednotky, které se v problematickém regionu střídají. Po úterním jednání se starosty ve Šluknově to řekl ministr vnitra Jan Kubice.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice na návštěvě Šluknovska

Článek

V plánu je zřídit v kraji speciální pořádkovou jednotku, která má mít 170 až 200 policistů. Její základ se zatím tvoří zvýšením tabulkových míst na varnsdorfském oddělení z 24 na 74 míst. „Tady v podstatě vznikla od 1. listopadu pořádková jednotka o padesáti lidech. Uvidíme, co to udělá, jestli to bude stačit,“ řekl Kubice.

Podle něho se za tři měsíce nepokojů a přítomnosti pořádkových jednotek snížily projevy násilí. „Nepovedlo se ale snížit drobnou kriminalitu, stále přetrvává vykrádání zahrádek, chatek i poklopů od kanálů,“ řekl ministr s tím, že velký problém jsou uživatelé drog, kteří často drobnou kriminalitu páchají.

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho náklady na přítomnost pořádkových posil přesáhly 40 miliónu korun, peníze na nové posily prý také jsou.

Ministr Kubice nyní navštívil Šluknovsko potřetí během tří měsíců. Poprvé na konci srpna po útoku Romů na skupinu místních mladíků v Rumburku, podruhé přihlížel demonstracím a policejnímu zákroku ve Varnsdorfu po neohlášeném pochodu po mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Situace se uklidnila

Starostové Šluknovska spolupráci s policií vesměs ocenili. „Aktivně je nám pomoc nabízena, kdykoliv mohu zvednout sluchátko a pomoc si vyžádat,“ pochvalovala si spolupráci starostka Šluknova Eva Džumanová (nez.).

K uklidnění situace došlo i podle starosty Rumburku Jaroslava Sykáčka (nez. za ČSSD). „V žádném případě se ale nesmí přestat s kontrolní činností,“ uvedl.

Někteří starostové však s přístupem ministerstva spokojeni nebyli. Ministr Kubice po srpnovém jednání slíbil, že přijede znovu jednat o situaci za měsíc, ale se starosty se setkal až nyní.

„Zvali jsme ho znovu v polovině října dopisem, řekl ale, že chce jednat jen se starosty deseti největších měst. To se mi nelíbí, problém se týká celého Šluknovska. Pokud si pan ministr myslí, že se to týká jen největších měst, tak ať si jedná jen s těmito starosty, mě to už nezajímá,“ řekl Právu předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser (HNHRM).

Kubice řekl, že jednání organizovalo tiskové oddělení ministerstva a počet starostů byl omezen z kapacitních a časových důvodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám