Hlavní obsah

Starostové Šluknovska se bojí, až roztaje sníh na poklopech kanálů

Právo, Novinky, jim. ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šluknov
Aktualizováno

Starostové ze Šluknovského výběžku si v úterý za přítomnosti ministra vnitra Jana Kubiceho a šéfa policie Petra Lessyho pochvalovali, jak se podařilo uklidnit vyhrocenou situaci v oblasti. Shodli se, že násilností ubylo, pouze drobnou kriminalitu se nepodařilo omezit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policejní prezident Petr Lessy se starostou Rumburku a senátorem Jaroslavem Sykáčkem (ČSSD)

Článek

Rumburský starosta a senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD) se těší, že přes zimu i ta poleví, ale vyjádřil obavy nad příchodem jara, kdy sníh opět odkryje poklopy od kanálů.

„Ano zklidnila se situace, ale nemůžeme skončit s kontrolní činností a máme obavy, co bude dál, když odjedou speciální jednotky. Napadne sníh, poklopy na kanálech a jiné předměty budou hůře zcizitelné. Ale máme obavy, co bude, až sníh zase sleze, a co bude poté, až bude po volbě prezidenta v roce 2013 a dojde na případnou amnestii,“ dělal si před novináři starosti Sykáček.

„Projevy násilností se snížit podařilo, ale nepovedlo se snížit drobnou kriminální činnost jako je vykrádání zahrádek, chat, poklopů na kanálech atd.,“ připustil Kubice.

Kubice shrnul, že pořádkové jednotky začaly posilovat v oblasti bezpečnost kvůli eskalaci násilí, které se projevilo například mačetovým útokem v Novém Boru a dalšími podobnými případy, které měli na svědomí zpravidla nově přistěhovalí Romové.

Posily zůstanou, dokud je nenahradí noví policisté

Starostové si vesměs práci úřadů pochvalovali, pouze Sykáček projevil skepsi při pomyšlení na budoucnost regionu.

Podle něj je nutné, aby i nadále probíhaly kontroly heren a sběren a dalších lokalit s potenciálním nebezpečím. Starostové by prý i v budoucnu měli zajistit, aby policie byla nadále akceschopná.

Kubice ujistil, že policie bude bdít nad dodržováním pořádku i do budoucna, policejní prezident doplnil, že byla navýšena tabulková pracovní místa a bude i dostatek finančních prostředků pro případné další navýšení počtu policistů na severu Čech.

Pořádkové síly z jiných krajů zůstanou v problematickém regionu půl roku až rok. Bezpečnost zde mají speciálně nasazení policisté střežit do doby, než bude připraveno k aktivní službě 50 nových policistů, jejichž místa Lessy zajistil.

Lidé hlásí více zločinů

V plánu je zřídit v kraji speciální pořádkovou jednotku, která má mít 170 až 200 policistů. Její základ se zatím tvoří zvýšením tabulkových míst na varnsdorfském oddělení z 24 na 74 míst. „Tady v podstatě vznikla od 1. listopadu pořádková jednotka o 50 lidech. Uvidíme, co to udělá, jestli to bude stačit,“ řekl Kubice.

Podle Lessyho lidé kvůli větší přítomnosti policistů v ulicích více oznamují trestné činy než dříve. Tím jich ve statistikách přibývá. „Velké problémy přináší drogová kriminalita, přijala se řada opatření i v kriminální službě, aby se omezila,“ řekl Lessy. Podle něj už náklady na přítomnost pořádkových posil přesáhly 40 miliónu korun, peníze na nové posily prý také jsou.

„Aktivně je nám pomoc nabízena, kdykoliv mohu zvednout sluchátko a pomoc si vyžádat,“ pochvalovala si spolupráci starostka Šluknova Eva Džumanová (nez.).

Reklama

Výběr článků

Načítám