Hlavní obsah

Plzeňští zvířecí záchranáři hledají azyl pro partu labutích sirotků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařezov

Plzeňská záchranná stanice živočichů má problém s návalem osiřelých labutích mláďat. Má jich teď v péči šest a ráda by pro ně našla na minimálně dva měsíce, než dospějí, azyl. Třeba někde na zámeckém rybníčku.

Foto: DESOP

Labutí sirotci zatím našli azyl v plzeňské záchranné stanici živočichů.

Článek

Na první tři opeřené nešťastníky upozornili už počátkem července zvířecí záchranáře lidé ze Starého a Nového Pařezova u Postřekova. „Že jim téměř uprostřed vsi pochodují tři bezprizorní labutí mláďata,“ líčí vedoucí stanice Karel Makoň, který na místo vyrazil i s pátracím dronem.

„Tajně jsem doufal, že někde na potoce najdu rodiče s ornitologickými kroužky a dalšími mláďaty, jak se přesouvají z rybníka na rybník, a ta tři labuťata jim vrátím,“ vysvětluje Makoň. Jenže happy end se nekonal. „Po dvou hodinách usilovného pátrání, vybití baterek u dronu a kontrole všech vodních ploch jsem labutí rodinu nenašel, tři labuťata jsem tedy převezl k nám do záchranné stanice,“ říká záchranář.

Foto: DESOP

Chov labutí na malé ploše záchranné stanice není pro rozvoj mláďat to pravé.

Totéž se v bleděmodrém, tedy spíše v šedobílém, takové jsou totiž barvy ještě nedopeřených ptáčat, opakovalo o měsíc později na rybníku v oboře u Horšovského Týna. Tři labutí děcka na vodě a „staří“ už několik dní nikde. „Ani v tomto případě nevíme, co se vlastně v lokalitě stalo a kdo či co stojí za ztrátou obou rodičů. Tak malá mláďata ale bez nich v přírodě přežijí maximálně týden či dva,“ upozorňuje ornitolog.

Zámecký park by byl ideální

Ke třem sirotkům ve stanici tedy přibyli další tři. A to už není legrace. „Chov labutí v zajetí a ještě k tomu na poměrně malé vodní ploše má své limity, filtrace se ucpává trusem a granulemi,“ vysvětluje Makoň.

Postrach kanoistů je zpět. Na Radbuze řádí labuťák

Koktejl

„Takže hledáme kolegu, který by si chtěl touto labutí partou nechat dobrovolně zničit přírodní rybníček, který je zabezpečený proti liškám a norkům. Pokud by se našel bezpečný zámecký park či jiný vhodný objekt, kde by mohly labutě na adekvátní vodní ploše dorůst, hodně by to nám i jim pomohlo,” dodává záchranář.

Granule na dokrmení mláďat stanice zajistí, ornitologické kroužky rovněž. „A před zimou bychom ptáky přesunuli na hromadné zimoviště, pokud by z rybníka neodletěly samy,“ nabízí Karel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám