Hlavní obsah

Polovina dětí na táboře na Liberecku onemocněla. Případ řešili hygienici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina dětí z malého letního tábora na Liberecku skončila na marodce. Děti měly horečku, průjem a zvracely. Postiženo bylo 15 z 29 dětí na táboře. Událostí, která se stala už v průběhu července, se zabývali liberečtí hygienici. Ti zjistili, že za hromadnou nákazou stálo zřejmě virové onemocnění, se kterým mohlo některé z dětí na tábor už přijet.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stany na letním táboře (ilustrační foto)

Článek

„Vzhledem k tomu, že první dítě onemocnělo krátce po příjezdu na tábor, dále k příznakům, rychlému šíření a rychlé úzdravě se přikláníme k virovému původu tohoto onemocnění. Potraviny, pokrmy a pitná voda byly následnou kontrolou jako příčina onemocnění vyloučeny,“ informovala Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých na Krajské hygienické stanici v Liberci.

Hygienici případ popsali ve své zprávě o průběhu dětské letní rekreace během července v Libereckém kraji. V regionu se během prvního prázdninového měsíce konalo 217 táborů a přihlášeno na ně bylo téměř 15 800 dětí.

Udání na táborovou hru

Hygienici také prověřovali jeden podnět od místních obyvatel, kteří poslali stížnost na nedaleký tábor. Hygieniky v ní upozorňovali na hygienu na táboře i na podivné chování vedoucích.

Hygienici potvrdili salmonelu v pražském hotelu

Domácí

„Podstatou problému byla táborová noční hra, kdy vedoucí hráli výtržníky a děti ty, kteří mají situaci řešit. Toto neušlo místním obyvatelům, kteří následně podali podnět k prošetření. Vyhodnotili jsme ho ale jako neoprávněný,“ popsala Hochmalová. Táborové hry jsou podle ní různé a často napodobují reálné situace. „Letos jsme se setkali i s Jizerskou padesátkou,“ dodala hygienička, na co si také děti na letních táborech hrají.

V rámci kontrol navštívili liberečtí hygienici v červenci celkem 51 táborů, tři podobné akce a na kontrole byli i u dvou provozovatelů stravování pro děti. Uložili čtyři pokuty v celkové výši pět tisíc korun. „Nedostatky byly shledány v zásobování pitnou vodou nebo v nezajištění tekoucí vody na mytí rukou v blízkosti WC dětí a v nedodržování úklidu tábořiště včetně výdejny jídel,“ popsala mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Nejlíp nedopadly ani kontroly pitné vody na tábořištích, kde byla voda skladována a dovážena v barelech. „Jakkoliv byly barely skladovány ve stínu, teplota vody v nich se pohybovala výrazně výše nad doporučovanými 12 stupni Celsia. Z deseti odběrů zatím nevyhověly čtyři vzorky, na dva výsledky se čeká,“ doplnila Balašová.

Přáli by si jet na letní tábor, rodiče ale na něj nezvládli našetřit

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám