Hlavní obsah

Polovina Čechů chce přísnější sankce vůči Rusku. Klesá ale ochota Ukrajinu podporovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina Čechů by byla pro další zpřísnění sankcí vůči Rusku a jeho vlivným občanům, plyne z aktuálního průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi. Necelých dvacet procent by sankce naopak zrušilo. Meziročně se ale o deset procent snížil počet lidí, kteří se domnívají, že je česká podpora napadené Ukrajiny, včetně té vojenské, správná.

Článek

Celkem 73 procent obyvatel protiruské sankce podporuje. 47 procent dotazovaných by však současné sankce ještě více zpřísnilo. Zrušit by se pak měly podle 19 procent lidí. „Většina obyvatel s nimi souhlasí, nicméně polovina by je ještě zpřísnila. Po zpřísnění sankci volají hlavně příznivci vládní koalice, naopak zrušení by prosazovali příznivci KČSM, SPD a PRO. Voliči hnutí ANO jsou názorově rozdělení,“ uvedla spoluautorka šetření Trendů Česka Nikola Kopáčová.

Rozdělená je ale společnost v názoru, zda sankce mají smysl a dopadají na ruskou ekonomiku. Že jsou sankce funkční, věří celkem 47 procent respondentů, opačný názor má 44 procent dotazovaných.

Z průzkumu také plyne, že v Česku postupně klesá ochota lidí podporovat Ukrajinu, kterou Rusko vojensky napadlo loni 24. února.

Putinův spojenec si založil firmu v Británii. Ta mu přitom dávno předtím zmrazila majetek

Evropa

Zatímco v březnu 2022 souhlasilo s českou pomocí, včetně dodávek vojenské techniky a zbraní, souhlasilo 61 procent lidí a proti bylo 36 procent, tak nyní se poměr změnil, pro je 51 procent lidí, proti 46.

Ještě větší propad se týká otázky, zda by se Česko mělo postarat o všechny uprchlíky. Loni v březnu kladně odpovědělo 65 procent respondentů, nyní už tento názor zastává pouze 49 procent dotázaných.

Šetření probíhalo od 17. dubna do 5. května na vzorku 1200 respondentů.

Anketa

Souhlasíte s protiruskými sankcemi?
Ano, a měly by být tvrdší
25,3 %
Ano, ale stačí takové, jaké jsou
1,6 %
Ne
73,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5112 čtenářů.

Volby by vyhrálo ANO, těsně by prošla ČSSD. Vládní koalice by nesložila většinu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám