Hlavní obsah

Polonazí aktivisté v centru Prahy demonstrovali kvůli Austrálii

– Praha

Zhruba dvě desítky aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) ve čtvrtek v centru Prahy uspořádaly happening, kterým chtěli připomenout klimatické změny a demonstrovat solidaritu s australskými klimatickými aktivisty. Kontinent již delší dobu bojuje s obrovskými lesními požáry a země přitom podle nich nepřijímá klimatické závazky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Aktivisté z české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) na náměstí Republiky v Praze

Článek

Krátce před 11:30 se skupina vydala z náměstí Republiky k australskému konzulátu v Klimentské ulici, kde přečetla otevřený dopis australské vládě. Aktivisté ji v něm vyzvali, aby řekla pravdu o stavu klimatické nouze a o tom, co se v Austrálii děje. Sami vyjádřili přesvědčení, že viníkem současné situace v Austrálii je dlouhodobé spalování fosilních paliv, špatné hospodaření s půdou a chybné kroky představitelů země.

Aktivisté také přečetli jména obětí posledních požárů v Austrálii a uctili jejich památku minutou ticha.

Kouř z australských požárů by mohl obkroužit celou zeměkouli

Věda a školy

Forma protestu měla podle zástupců hnutí poukázat na zranitelnost člověka přírodními ději. Aktivisté uvedli, že apelují na politiky různých zemí, aby zajistili bezpečnost pro své občany, neboť „klima se neřídí hranicemi národních států”.

Kvůli neochotě reagovat na klimatické změny čelí kritice i australská vláda. Při požárech, které v Austrálii začaly loni v září, přišlo o život 28 lidí a shořelo 2600 domů, oheň také zničil víc než deset milionů hektarů porostů, což je území větší než rozloha Česka. Australský premiér Scott Morrison ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.

Stoupenci hnutí loni v září v Praze krátce blokovali silnice. Podobně jako aktivisté v dalších městech po celém světě chtěli poukázat na klimatickou a ekologickou krizi a nutnost dosáhnout uhlíkové neutrality.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Aktivisté z české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí)

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Happening na znamení solidarity s Austrálií, kterou sužují rozsáhlé požáry.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Účastníci se následně vydali na pochod k sídlu australského konzulátu, kde předčítali otevřený dopis australské vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám