Hlavní obsah

Politolog: Odvolat Michálka za názor je chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolávat někoho jen proto, že si něco myslí, se prý jen tak nevidí. Tak hodnotí politolog Ladislav Mrklas z institutu CEVRO výsledek stranického referenda Pirátů, po němž skončil v širším vedení strany Jakub Michálek. Těsné většině hlasujících se nelíbil Michálkův návrh na změnu stanov, podle něhož by mělo mít předsednictvo strany více pravomocí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek byl odvolán z širšího vedení pirátské strany.

Článek

„Přesně tohle jsou ty věci, které mohou Piráty destabilizovat. Oproti prognózám mnoha analytiků se po volebním průšvihu stabilizovali. A vypadalo to, že přestože strana není moc ve vládě viditelná, vede si dobře z hlediska voličských preferencí a zbavila se extrémních politických názorů,“ řekl Právu.

Ukázaly se limity přímé demokracie používané ve vnitrostranických procesech
Ladislav Mrklas

„A teď najednou vidíme, že jedna z nejvýraznějších osobností je odvolána, protože se straníkům zrovna nelíbí, jak by rádi dál vedli tu stranu. Přitom se jedná o názor. A za vyjádření názoru je někdo zbaven funkce? To jsme snad neviděli ani v ANO,“ dodal.

Podle něj se také při hlasování ukázaly limity přímé demokracie používané ve vnitrostranických procesech.

„Samotná otázka toho, že je někdo odvolatelný, když zrovna zaleze sluníčko, je docela neuvěřitelná věc. U žádné jiné strany jsme myslím nic podobného neviděli. Je to dost unikátní a neprospívá to vnitřnímu fungování strany,“ uzavřel.

Bartoš rezignaci nepřijal

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v úterý Michálkovu rezignaci na post ve vedení poslaneckého klubu nepřijal. „Ostatně i klub se jasně vyjádřil s podporou Jakuba Michálka nejen v jeho práci pro občany, ve sněmovní politice na pozici předsedy klubu, ale i ve snaze o reformy ve fungování pirátské strany. Ve věci předložené rezignace budeme dále jednat,“ uvedl.

Michálek rezignoval, Bartoš nepřijal. U pirátských poslanců vše při starém

Domácí

Michálek vede pirátské poslance od vzniku klubu na začátku minulého volebního období. V čele klubu zůstal i po posledních volbách, kdy kvůli kroužkování voličů na společné kandidátce Starostů a nezávislých s Piráty klesl počet pirátských poslanců z 22 na čtyři.

Michálek u svých stranických kolegů narazil právě kvůli návrhu na změnu organizace strany, která by dala více kompetencí předsednictvu.

„Výsledek je těsný, ale ukázal, že je silná nespokojenost s tím, jakým způsobem byly aktuální změny připraveny a navrženy. A potažmo že metody, které Jakub (ale nejen on) zkouší opakovaně používat, jsou v demokratické straně nepřijatelné,“ uvedl na fóru předkladatel návrhu na Michálkovo odvolání Dalibor Záhora.

Záhora je zakládajícím členem a zároveň letitým kritikem vedení strany.

Piráti chtějí za českého eurokomisaře Kolaju

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám