Hlavní obsah

Politika Čechy netáhne, v médiích ji nesleduje pětina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reálná politická práce většinu lidí nezajímá, Češi navíc přestávají sledovat informace o politice i v médiích. Podle šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) politiku v médiích nesleduje pětina lidí. Většina lidí se zároveň nikdy nezapojuje do řešení veřejných problémů.

Foto: Novinky

Článek

Z šetření plyne, že často či někdy sleduje informace o politice v médiích 53 procent dotázaných, dalších 27 uvádí, že skrze tento informační kanál politiku sleduje zřídka. Odpověď nikdy zvolila pětina lidí, což je nejvíce od začátku sledování v roce 2002.

Z šetření plyne, že čtvrtina lidí nikdy o politice nediskutuje s přáteli a 79 procent lidí své přátele nikdy nepřesvědčuje o správnosti volby a nenabádá je, aby volili stejně.

V internetovém prostředí se diskusím o politice věnuje 30 procent lidí, jejich počet od začátku sledování, které v tomto případě začalo v roce 2015, postupně zvolna roste.

Politici se dnes lidí bojí, říká odborník na krajní pravici Cas Mudde

SALON

Účast na politických shromážděních ani práce pro politickou stranu Čechy dlouhodobě neláká. Politická shromáždění zcela ignoruje 80 procent, zatímco alespoň sporadickou práci pro politickou stranu přiznává šest procent lidí.

Foto: CVVM

Jak často se lidé věnují činnostem spojeným s politikou

Sport i charita

Nezájem o politiku koreluje i se zájmem lidí zapojovat se do řešení veřejných problémů. Nikdy se podle průzkumu nezapojuje 56 procent lidí, alespoň zřídkakdy 44 procent dotázaných.

Čtvrtina lidí (26 procent) tvrdí, že se angažuje v rámci sportovních organizací, pětina se věnuje práci v občanských sdruženích, případně charitě (shodně 19 procent). Desetina Čechů se angažuje v rámci profesních sdružení (10 procent), respektive aktivit obecních samospráv (9 procent).

Anketa

Sledujete politiku v médiích?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

„Jako nejaktivnější skupina v oblasti zájmových organizací se ukazují lidé ve věku 30 až 54 let, v případě charity se k této skupině přidávají i mladší občané ve věku 20 až 29 let,“ uvedlo CVVM.

Průzkum probíhal od konce září do začátku prosince a zapojilo se do něj 913 respondentů.

Antisystémové strany volí téměř třetina Evropanů, ukázala analýza

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám