Hlavní obsah

Politici chtějí být lidoví, ale tohle byl amatérismus, tvrdí bývalý bodyguard

Právo, ada, nig

„Bylo to fatální selhání prezidentovy ochranky, ale možná by bylo zajímavé znát jejich vysvětlení, proč se chovali, jak se chovali.“ Tak hodnotí páteční počínání Klausových bodyguardů jeden z bývalých příslušníků ochranné služby policie, který si ale nepřál být jmenován. Před lety se podílel i na ochraně Václava Klause.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle jeho zkušeností někteří politici ztěžují práci svým ochráncům tím, že vyžadují, aby se nepohybovali v jejich bezprostřední blízkosti a oni mohli působit jako „lidoví“.

„Když nejste schopen najít s hlídanou osobou společnou řeč a ta osoba trvá na tom, že by se ochránci neměli příliš plést mezi ni a dav lidí, pak je to těžké,“ řekl Právu bývalý bodyguard.

Pro chování dnešních Klausových ochránců podle něj ale není žádná omluva. Jen při zhlédnutí záznamu z pátečního incidentu prý bylo jasné, že ochranka se chovala amatérsky, a to nejen tím, že okamžitě nezasáhla, ale i svým rozmístěním kolem prezidenta.

Zásah měl být okamžitý

„Osobní ochránci musí v takovém případě chránit hlídanou osobu svým tělem a co nejrychleji ji odvést z nebezpečného místa,“ popsal výcvik bodyguardů.

Pacifikovat útočníka pak mají nikoli osobní strážci, ale lidé z tzv. epizody, což jsou další policisté v davu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Vondrouš

„Situace, kdy policisté z útvaru prezidentovy ochranky klidně nechali útočníka odejít z místa, bez zájmu mohl pokuřovat na ulici, poskytovat rozhovory médiím, je absolutně nepochopitelná,“ uvedl bývalý policista.

Postup podle něj vyžadoval okamžitý zásah, neboť nikdo nemohl tušit, zda vedle airsoftové pistole nemá ještě skutečnou zbraň.

Někdejší osobní ochránce vysokých ústavních činitelů tvrdí, že páteční selhání prezidentovy ochranky nyní vrhá špatné světlo na celou ochrannou službu, byť prezidentovi bodyguardi jsou samostatným útvarem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám