Hlavní obsah

Policisté řeší už desítky případů podvodníků s lístky na MS v hokeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě ještě ani nezačalo a policisté napříč republikou už řeší desítky případů podvodníků se vstupenkami na zápasy šampionátu v Praze a Ostravě.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Čeští hokejisté na MS v hokeji.

Článek

Vesměs jde o pachatele nabízející často až za dvojnásobné ceny lístky na internetu, a to buď originální, ale prodané hned několika lidem najednou, nebo rovnou falešné.

„Jde o desítky případů, kdy lidé koupili falešný lístek. Největší chybou je kupovat vstupenky mimo oficiální distribuci. Je to zaprvé rizikové a zadruhé lidé pak nemají jistotu, že se na takový lístek do haly vůbec dostanou,“ řekl v pondělí Novinkám šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký.

Ulice kolem O2 areny budou během hokejového MS uzavřené. „Jezděte MHD,“ nabádají organizátoři

Domácí

Zatím nechtěl sdělovat, zda už policisté někoho z podvodníků obvinili a koho z nich mají v hledáčku, a to i proto, že nechtějí pachatele vyplašit a míní si na ně došlápnout, včetně celých skupin těchto podvodníků.

Zátah během mistrovství

„Jdeme po prodejcích falešných lístků. Budeme se je snažit chytit během mistrovství,“ podotkl Písecký.

Na policii se podle něj obracejí buďto sami poškození zájemci o vstupenky, nebo vyšetřovatelé zároveň aktivně vyhledávají možné podvodné pokusy o prodeje lístků a skupiny pachatelů, které se na tuto trestnou činnost zaměřují.

Písecký nastínil, že nejčastěji nyní policisté řeší případy falešných vstupenek a podvrhů na hokejový šampionát nebo podvody se skutečnými lístky, kdy pachatelé prodají jeden takový originální přes internet rovnou desítkám zájemců.

Nejvíc případů falešných lístků se podle Píseckého týká zápasů české hokejové reprezentace, o které je největší zájem
šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký

Do haly na zápas se pak ale dostane pouze první z těchto kupujících.

„Z logiky věci teď řešíme více případů falešných lístků, protože u těch vícekrát prodaných se to zjistí až při vstupu do haly,“ podotkl šéf oddělení počítačové kriminality s tím, že to, kolik vstupenek bylo falešných anebo prodaných vícero lidem, bude podle něj jasnější po prvních zápasech hokejového mistrovství.

Nejvíc případů falešných lístků se podle Píseckého týká zápasů české hokejové reprezentace, o které je největší zájem.

„Ale není to úplně pravidlo, jsou tam i jiné týmy. Podobný problém je i v Ostravě, kde to rovněž řeší, máme společnou koordinaci,“ konstatoval kriminalista.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel oddělení kybernetické kriminality kriminální policie Václav Písecký

Největší nápor očekává až během šampionátu, který se koná od 10. do 26. května, kdy prý kriminalisté i policisté na místě budou chtít gangy překupníků s padělky vstupenek a internetových podvodníků rozprášit.

Policisté kvůli podvodníkům spolupracují i s oficiálními prodejci vstupenek ze sítí TicketPortal a TicketMaster, kteří rovněž varují před tím, shánět lístky jinde na internetu nebo pak i před halou.

Fanouškům pak hrozí nejen zklamání, že zápas vůbec neuvidí, ale i tisícové škody.

„Navíc tím, že někdo přeprodává vstupenky koupené na těchto portálech, porušuje jejich pravidla a dopouští se přestupkového jednání,“ upozornila mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Policejní kancelář na místě

I proto, že policie očekává problémy s falešnými či opakovaně prodanými lístky přímo v době zápasů, bude mít před pražskou O2 arenou speciální mobilní operační centrum Jupiter, což je kamion s jakousi pojízdnou policejní kanceláří.

„Budeme tak mít fakticky rovnou na místě přijímací místo a kancelář, kam lidé za námi mohou přijít a říct, co se jim stalo,“ přiblížila Kropáčová.

„Jsme pak schopni přímo tam poškozené vyslechnout a policisté z oddělení kybernetické kriminality pak zajistí na místě elektronické stopy, aby se nám podařilo zjistit, kdo tyto lístky prodal, přes koho to šlo. A samozřejmě se budeme snažit eliminovat další prodej takových vstupenek,“ dodala.

Lidé nemohou počítat s tím, že když oznámí na místě nákup falešného lístku, že jim pak policie zajistí vstup na zápas
mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová

Doplnila, že jde o úplnou novinku a o snahu zajistit co nejrychleji eliminaci podvodníků a jejich pokračování v trestné činnosti.

„Informace o tom, co se děje, dostaneme tímto způsobem okamžitě, což je lepší, než kdybychom přijímali oznámení o falešném lístku třeba po týdnu,“ dodala Kropáčová.

Lidé podle ní nemohou počítat s tím, že když oznámí na místě nákup falešného lístku, že jim pak policie zajistí vstup na zápas.

První nápor a více případů falešných lístků lze očekávat hned v pátek 10. května v první den šampionátu, kdy v Praze odehrají večer svůj úvodní zápas s Finskem čeští hokejisté a v Ostravě už odpoledne zahájí mistrovství zápasem s Německem slovenská reprezentace, o jejíž zápasy byl rovněž enormní zájem.

Policie k MS v hokeji: Zatím žádná konkrétní hrozba, bezpečnostní situace je ale horší než posledně

Domácí

Výběr článků

Načítám