Hlavní obsah

Policie k MS v hokeji: Zatím žádná konkrétní hrozba, bezpečnostní situace je ale horší než posledně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští policisté zatím nemají informace o možných bezpečnostních rizicích týkajících se blížícího se 88. mistrovství světa v hokeji, které se bude od května konat v Praze a Ostravě. Novinářům to na pondělní tiskové konferenci řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tisková konference policie a dalších složek k mistrovství světa v hokeji. Druhý zleva prezident pražského organizačního výboru šampionátu Petr Bříza, po jeho levé ruce policejní prezident Martin Vondrášek

Článek

Vondrášek připustil, že se letošní hokejový šampionát koná za výrazně horší bezpečnostní situace, než tomu bylo při tom zatím posledním mistrovství na české půdě.

„Vnímáme, že situace je bezpečnostně podstatně více problematická než v roce 2015 (kdy bylo v ČR zatím poslední mistrovství světa v hokeji),“ poznamenal Vondrášek, který v této souvislosti připomněl vpád Ruska na Ukrajinu, situaci v Gaze či uprchlickou krizi spojenou s migrační vlnou.

Druhým dechem ale uklidňoval veřejnost. „Nebyla indikována žádná rizika, která by znamenala konkrétní hrozbu pro tento šampionát,“ řekl v pondělí policejní prezident.

Všichni jste odpovědní za zločiny své země! Jasná odpověď Dominika Haška na stížnost ruských hokejistů

PoliTalk

Policisté kvůli šampionátu zřídili už od loňského června bezpečnostní štáb a letos v únoru uspořádali v pražské O2 areně i ostravské Ostravar Aréně cvičení. Vondrášek nastínil, že další dvě cvičení budou ještě následovat krátce před zahájením turnaje, který se koná od 10. do 26. května.

Policie očekává v době konání šampionátu velký nárůst dopravy a problémy s kapacitami parkovacích míst pro fanoušky, a to především v Praze.

Práce i pro tajné služby

Do bezpečnostních opatření se podle Vondráška zapojí celá řada policejních složek a útvarů včetně kriminálky, pyrotechniků, ale i protiteroristického útvaru NCTEKK či tajných služeb. Vše povede první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a podrobnosti a informace bude policie v průběhu šampionátu zveřejňovat pravidelně na sociální síti X.

Policejní práce začne už příletem a příjezdem účastníků turnaje a fanoušků, kontrolami a střežením před halami, ale i zajištěním bezpečnosti na různých akcích spojených s mistrovstvím. Policisté už nyní prověřují veškeré akreditované osoby, spolupracují na tom i tajné služby a kriminálka, podotkl Vondrášek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident pražského organizačního výboru MS Petr Bříza a policejní prezident Martin Vondrášek

Čeští hasiči budou hlídat možný únik chemických látek, především čpavku v souvislosti s hokejovými halami, a také proškolí personál obou stadionů.

„Budeme vytvářet speciální taktické hasičské jednotky v místech obou hal v Praze a Ostravě. Okamžitě bude připraveno k zásahu 14 hasičů a k nim management,“ přiblížil šéf hasičského sboru Vladimír Vlček, kolik hasičů nasadí na jednotlivé zápasy šampionátu.

Šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr poznamenal, že jeho lidé v souvislosti s mistrovstvím prověřili a budou i nadále hlídat počítačové sítě. „Prověřili jsme zabezpečení počítačové infrastruktury,“ poznamenal Kintr.

Půjdou po podvodnících s lístky

Šéf organizačního výboru šampionátu a někdejší úspěšný hokejový brankář Petr Bříza uvedl, že se pořadatelé budou snažit znepříjemnit práci podvodníkům se vstupenkami, kteří se před každým mistrovstvím vyrojí před halami.

„Budeme určitě potírat bezprostřední prodej lístků v okolí O2 areny,“ konstatoval Bříza.

Zapojí se do toho i policie jak na místě, tak i v rámci kriminálky, která se tomu „bude velmi intenzivně věnovat“, dodal Vondrášek.

Putin je jedinečný člověk. Naučil se hokej v 58 letech, chválí ho ruská hokejová legenda

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám