Hlavní obsah

Policista: Raději vyhazov než se nechat naočkovat

Příslušník ústecké policie David Pejřil, který vystoupil minulý víkend na pražské demonstraci odpůrců povinného očkování, očekává, že za to bude čelit kárnému ří­zení. S vyhláškou o povinné vakcinaci nadále nesouhlasí a v případě jejího zavedení je připraven u policie skončit, nikoli však sám od sebe, ale na základě vyhazovu od svých šéfů.

Příslušník ústecké policie David Pejřil, který vystoupil na víkendové pražské demonstraci odpůrců povinného očkováníVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem připraven odejít, ačkoli nerad. Ta práce mě baví a naplňuje, chtěl bych tu být i po 1. březnu, ale nechci se nechat naočkovat. Sám výpověď určitě nepodám, počkám, až eventuálně přijde ze strany zaměstnavatele, a budu se bránit všemi zákonnými prostředky,“ řekl policista ve středu Právu.

Za svým prohlášením na demonstraci svolané hnutím Chcípl PES si nadále stojí.

V Praze demonstrovali hasiči a policisté proti povinnému očkování

Domácí

Policejní prezidium v úterý vydalo krátké vyjádření, ve kterém sdělilo, že jednání vystupujících policistů na shromáždění politického hnutí „považuje za důvod“ pro zahájení kárného řízení. Co je přesně tím důvodem, to již prezidium nepřiblížilo. A ani nesmí, záležitost nyní řeší nadřízení každého z účinkujících policistů a jejich postup je interní.

Iniciativa Chcípl PES kandidovala v loňských volbách do Poslanecké sněmovny, a právě toho by se mohlo kárné řízení týkat, protože aktivní policisté by se neměli do politiky podle zákona nijak zaplést.

FOTO: Odpůrci proticovidových opatření protestovali poblíž Sněmovny

Domácí

„Služební funkcionáři musí v takovém případě jednoznačně dokázat, že došlo například k podpoře politické strany,“ uvedl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

„Politiky jsem nepodpořil“

Podporu konkrétního politického subjektu ale Pejřil odmítá. „O tento paragraf to opírají. My jsme tam ale vystupovali v rámci naší deklarace, zastupovali jsme příslušníky bezpečnostních sborů a vystupovali sami za sebe jako soukromé osoby. Můžu odmítnout jakoukoli podporu politického hnutí,“ podotkl policista s tím, že se v politice angažovat nechce.

Z policie zní nesouhlas s povinnou vakcinací

Domácí

Odmítači v řadách policie argumentují, že vakcíny jsou nevyzkoušené, bezpečnostní sbory prý patří do nerizikových skupin a vyhláška je podle nich „totalitní“.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přislíbil, že jeho resort bude pracovat na vyšší informovanosti sborů.

„Myslím si, že pro nás všechny napříč společností, profesemi, nevyjímaje bezpečnostní sbory, je nutnost věnovat se osvětě a čelit dezinformacím. Protože ani prostředí u sborů není proti nim imunní,“ řekl Rakušan minulý týden Právu.

Válek: Nikdo se nemusí bát sankcí kvůli vyhlášce o očkování proti covidu

Domácí

Pokud vyhláška o povinném očkování vejde v platnost v takové podobě, jakou ji schválil bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO), bude se od března vztahovat mj. na všechny policisty. Hrozí jim tedy odchod, pokud očkování nepodstoupí.

Nový kabinet slibuje úpravu vyhlášky, nové znění by mělo být nachystané do půlky února, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám