Hlavní obsah

Policie ukázala novou ubytovnu v Praze. Chce na ni nalákat chybějící příslušníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatraktivnit práci u české policie, to si slibuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) od nákupu nové ubytovny v pražských Kunraticích. Budovu, která posledních jedenáct let sloužila jako luxusnější varianta vysokoškolských kolejí zejména pro zahraniční studenty, koupil stát za 400 milionů korun. Vedení policie nákup vysvětluje tím, že žádné vhodné prostory v majetku státu nebyly k dispozici.

Otevření policejní ubytovny v pražských KunraticíchVideo: Novinky

 
Článek

Smlouvu o nákupu budovy v pražských Kunraticích podepsalo vedení policie v květnu letošního roku. Budova stojí v areálu vysokoškolských kolejí na Jižním Městě a sousedí s budovou Vysoké školy ekonomické.

Stavba vznikla v 80. letech minulého století. V roce 2012 prošla výraznou rekonstrukcí. Od té doby ji provozovala společnost Apartman Student podnikatelů Jana a Bohumila Kopeckých jako „luxusnější“ verzi vysokoškolských kolejí. Sloužila převážně zahraničním studentům.

Znalecký posudek na budovu činil 380 milionů korun, stát za ni nakonec zaplatil o 20 milionů více. „Objevil se další zájemce. My jsme tuto ubytovací kapacitu chtěli získat a zcela v souladu s pravidly jsme požádali ministerstvo financí o  posouzení případné výjimky a bylo nám schváleno, že těch 400 milionů korun můžeme investovat,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan.

Foto: Policie ČR

Policejní ubytovna v Praze 4

Nezaváhal a šestkrát vystřelil. Policista, který zneškodnil střelce, je ve službě nováček

Evropa

„Cena je adekvátní za ten komfort, který tu dáváme, a je to investice do budoucnosti,“ dodal Rakušan.

Zástupci firmy se prvně obrátili právě na stát s tím, že budovu chtějí prodat. „My bychom byli hloupí, kdybychom se ze strany Policie České republiky a ministerstva vnitra neucházeli o něco, co nevyžaduje žádné velké investiční náklady, dá se tam po drobných úpravách bydlet a používat to. Já věřím, že ubytování pro studenty je zajištěno jiným způsobem,“ sdělil Novinkám Rakušan.

Jiný vhodný objekt nebyl

Pro nákup budovy se stát rozhodl také proto, že ve svých zásobách nenašel jiný vhodný objekt ve vlastnictví státu.

„Tato budova disponuje 125 pokoji s 286 lůžky. Ubytovna je velice moderně vybavená. V přízemí ubytovny je obchod, je zde prádelna, posilovna, v blízkosti je menza Vysoké školy chemicko-technologické, to znamená, že je tady možné stravování,“ sdělil Novinkám policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Policie ČR

Pokoje jsou v budově dvou- nebo třílůžkové

„Je to část Prahy, kde se dá zaparkovat, a je tady slušné sportovní vyžití. Za mě ideální místo pro policisty, kteří už slouží v Praze nebo středních Čechách, ale zároveň dobrá zpráva pro ty, kteří již uvažují o policejní službě,“ dodal policejní prezident.

Za noc 61 korun

Ubytování je k dispozici po dvou až třech lůžkách s vlastním sociálním zázemím. Za noc zaplatí policisté 61 korun. „Ubytovaný hradí náklady, které v tomto objektu vznikají. Z toho se vypočítává cena za ubytování za lůžko a den. Někteří příslušníci mají přiznané náhrady, v tu chvíli to neplatí a čerpají náhradu místo toho, aby si sumu účtovali za cestu,“ vysvětlil ředitel logistického zabezpečení Policejního prezidia Policie České republiky Milan Grohmann.

K dispozici jsou příslušníkům dvě kategorie pokojů. Klasická verze je vybavena lůžkem, skříní a pracovním stolem. „Ta lepší kategorie je navíc standardně vybavena televizí, má kvalitnější nábytek a příjemnější design,“ doplnil ředitel logistického zabezpečení Policejního prezidia Policie České republiky Milan Grohmann.

V první fázi plánuje policie vyhovět všem, kteří o ubytování projeví zájem. „My jsme to oznámili asi před dvěma týdny, že budeme otevírat novou ubytovnu, a v tuto chvíli máme už třicet vážně míněných žádostí o ubytování,“ dodal Vondrášek.

Foto: Policie ČR

Ubytovna v Kunraticích disponuje vlastní posilovnou

Policie v hlavním městě disponuje ubytovacími zařízeními ve Zbraslavi a také využívá ubytovny ministerstva vnitra. Kapacita je ale podle policejního prezidenta dlouhodobě nedostatečná.

Chybí stovky policistů

Policie chce toto luxusní ubytování využít také k posílení konkurenceschopnosti, která je hlavně v metropoli vysoká. Policie dlouhodobě „bojuje“ s nedostatkem lidí.

Jen v Praze chybí kolem tisícovky policistů, ve Středočeském kraji podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) dalších více než 500.

„Teď se potkávají minimálně tři negativní faktory. Prvním faktorem je válka na Ukrajině, nelegální migrace a kyberkriminalita. Druhým je nejnižší míra nezaměstnanosti v Evropě a třetím samozřejmě konsolidační balíček. Ten nám dává omezené finanční možnosti do příštího roku,“ vysvětlil Vondrášek.

„První otázkou zájemců o práci je, jak to bude vypadat s ubytováním. Mnozí z nich chtějí pracovat právě v Praze nebo Středočeském kraji, a když jim nabídnete opravdu důstojné ubytování se sportovním vyžitím a veškerým komfortem, tak si myslím, že to v tom rozhodování opravdu může hrát roli, “ uzavřel ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN.

Policii chybí tři tisíce lidí. A bude hůř, říká odborář

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám