Hlavní obsah

Policie řeší, zda z Hradu neunikaly tajné informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prošetřuje, zda z prezidentské kanceláře neunikaly utajované informace. Podle zjištění Deníku N se o prezidentovo nejbližší okolí začala zajímat ještě před Zemanovou hospitalizací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý s Milošem Zemanem během prezidentské kampaně, vpravo Vratislav Mynář

Článek

Informace, které z Hradu unikly, mají pocházet od Bezpečnostní informační služby, píše Deník N. Potvrdily mu to čtyři zdroje. Policie se případem zabývá už několik týdnů.

Ani jeden z útvarů fakt, že se podezřením zabývají, nepopřel: „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá,“ reagoval na dotazy mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Konkrétní případy nekomentujeme. Obecně platí, že BIS se v rámci své působnosti zabývá také získáváním a vyhodnocováním událostí o činnostech, které ohrožují utajované informace,“ odpověděl na dotaz deníku mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Mynář: Nikdo mě nemůže odvolat, jen Zeman

Domácí

Dlouhodobé kritice čelí hradní kancléř Vratislav Mynář právě proto, že za celou dobu svého působení mezi nejbližšími spolupracovníky hlavy státu nezískal od Národního bezpečnostního úřadu potřebnou prověrku. Nemá tak mít přístup k utajovaným informacím, ke kterým prezident ze své funkce přístup má.

Pokud policie prokáže, že utajované informace BIS skutečně unikaly od prezidentových spolupracovníků, hrozí jim vysoké tresty.

BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého

Domácí

Dlouhodobě působí po boku prezidenta Zemana také Martin Nejedlý, který má byznysové vazby na Ruskou federaci. Přesto, že na Hradě není oficiálně zaměstnán na žádné pozici, měl Nejedlý diplomatický pas.

Vzhledem k tomu, že prezident je hospitalizovaný a nemůže tak vyjíždět na zahraniční cesty, vyzvalo ministerstvo zahraničí Nejedlého, aby diplomatický pas odevzdal. Ten tak učinil podle Seznam Zpráv ve středu večer.

Babiš: Ať Mynář okamžitě skončí a Nejedlému seberte diplomatický pas

Domácí

Výběr článků

Načítám