Hlavní obsah

Policie: O Babišovi juniorovi máme dost informací

• Aktualizováno
Právo, Matěj Říha

Pražská policie má dostatek informací o Andreji Babišovi mladším, který figuruje v kauze Čapí hnízdo. Komunikuje kvůli tomu s kolegy ve Švýcarsku, kde syn premiéra aktuálně pobývá. Oznámila to v úterý policejní mluvčí Andrea Zoulová. České orgány nyní budou žádat Švýcary o pomoc.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Babiš junior se snažil zastavit svoje trestní stíhání kvůli svému údajně špatnému zdravotnímu stavu. Zoulová v úterý uvedla, že policie k věci před několika měsíci přizvala soudního znalce, který by měl zhodnotit jeho psychický stav.

„Tento úkon je s ohledem na aktuální místo pobytu obviněného komplikovaný. Policie ČR nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu a v dané věci se švýcarskými kolegy prostřednictvím Interpolu intenzivně komunikovala a komunikuje,“ uvedla Zoulová.

To, že policisté vypátrali, kde Babiš mladší je, Právu potvrdil také mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Nyní to vypadá, že budou žádat švýcarské orgány o spolupráci. Kromě znaleckého posudku k psychickému stavu syna premiéra totiž také nebyl dosud ke kauze vyslechnut.

„Teprve po zjištění relevantních poznatků o pobytu obviněného přichází v úvahu vyhotovit žádost o mezinárodní spolupráci. Policejní orgán a státní zástupce musí respektovat zákonné postupy, které jsou vytyčeny normami upravujícími mezinárodní právní pomoc,“ sdělil Právu Cimbala.

Reportéři Seznamu Zprávy přišli se zjištěním, že je Babiš mladší ve Švýcarsku. Z vyjádření Zoulové vyplývá, že policisté věděli, kde je, protože policie po žádném z obviněných nepátrá.

„Dosud zjištěné informace, nejen k pobytu jednoho z obviněných, jsou pro Policii ČR dostatečné k dalším úkonům cestou mezinárodní právní pomoci,“ uvedla Zoulová. Policie se bude reportáží zabývat a chce vyhodnotit fakta, která v ní zazněla. Babiš junior v reportáži například uvedl, že byl unesen a držen na Krymu a poté na Slovensku, odkud sám uprchl do Švýcarska.

„K celé záležitosti údajného únosu Andreje Babiše ml. je namístě uvést, že policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“ konstatovala Zoulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám