Hlavní obsah

Policie má velké nákupní plány, Babiš je krotí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení policie už konkretizovalo představy o své budoucnosti v příštích čtyřech letech. V koncepci, jejíž plné znění má Právo k dispozici, počítá s rozsáhlými nákupy špičkové techniky včetně vrtulníků, výstavbou nových objektů, a zejména pak s masivním náborem nových policistů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie loni zakoupila nový vrtulník Bell 412EPI

Článek

Celkově chce policie do svých řad přijmout do roku 2020 čtyři tisícovky nováčků, což by si vynutilo příspěvek ze státního rozpočtu téměř deset miliard korun. Aktuální strážce státní kasy, tedy ministr financí Andrej Babiš (ANO), ale zatím velkolepým plánům policie vůbec nakloněn není.

Právě personální injekce má přitom být podle strategického materiálu policie hlavním lékem na většinu neduhů, které ji v současné době trápí. A těch není málo, ostatně oficiální koncepce mimo jiné připouští, že např. hospodářská kriminálka není schopna sama vyhledávat skrytou trestnou činnost, že sbor neumí čelit tzv. kyberkriminalitě, že policie není schopna zajistit nepřetržitý provoz některých obvodních oddělení nebo že v oblasti IT je kvůli absenci vlastních odborníků zcela závislá na soukromých subjektech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

„Neříkáme, že stav v policii je vyloženě kritický. Ale po mnoha letech jsme konkrétně vyjmenovali problematiky, které policii trápí a které doposud nikdo systémově neuchopil a nepopsal,“ řekl k tomu Právu policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj byla úsporná opatření z minulých let nesystémová a postupné snižování počtu policistů krátkozraké.

Místa nejsou obsazená

Dnes chce vedení policie posilovat stavy takřka u všech svých důležitých složek – od řadových policistů ze služeben přes zásahové jednotky, analytická pracoviště, dopravní službu, ochranku, kancelářské, počítačové odborníky nebo takřka všechny součásti kriminálky až po specializovaná pracoviště na sledování lidí a odposlechy.

Z návrhu závěrečného účtu rozpočtové kapitoly resortu vnitra za rok 2015, který je dostupný na internetu, přitom vyplývá, že volná místa má policie už nyní a dosud je neobsadila. Tzv. tabulek měl totiž sbor v loňském roce zhruba o 900 více, než činil ke konci roku skutečný počet policistů. Oficiální údaje v tomto směru uvádějí, že u policie ke konci roku sloužilo 39 375 lidí.

Podle Tuhého za rozdílem ale není neschopnost nabrat nové příslušníky, ale už letos navýšený počet tzv. tabulek o 850. Kolik přesně bude policie na svůj rozmach požadovat peněz, nechtěl Tuhý zatím konkretizovat s tím, že materiál je teprve v procesu interního připomínkového řízení.

Finance jsou proti

Mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík nicméně v této souvislosti pro Právo vypočítal, že podle údajů tohoto resortu požaduje vnitro navýšit v nadcházejících čtyřech letech v souladu s koncepcí rozvoje policie svůj rozpočet dohromady až o deset miliard korun.

„K materiálu i souvisejícímu návrhu usnesení se ministerstvo financí staví záporně,“ poznamenal k tomu Vintrlík. Podle jeho vyjádření považuje ministerstvo financí vedené Babišem za nutné nejdříve určit priority vlády a posoudit bezpečnostní situaci s ohledem na možnosti státní kasy.

„Vzhledem ke značným rozpočtovým dopadům, které z materiálu vyplývají, požaduje ministerstvo financí řešit problematiku během příprav návrhu zákona o státním rozpočtu a střednědobého výhledu,“ konstatoval mluvčí Babišova resortu.

Kupovat se mají i vrtulníky

Koncepce policie přitom kromě rozsáhlého náboru nových lidí počítá průřezově také s nákupy nové techniky pro jednotlivé složky. Moderní vybavení tak mají dostat například zásahovky, pyrotechnici, analytici nebo potápěči.

Materiál ale počítá i s většími projekty, jako je třeba nákup dvou velkokapacitních vrtulníků a výměna dalších, již starších strojů. Už loni policie koupila jeden vrtulník za zhruba 300 miliónů korun. Kromě nákupu dalších vrtulníků dokument zmiňuje i plány na výstavbu nového hangáru letecké základny nebo zcela nové budovy kriminalistického ústavu.

„Na tento projekt se budeme snažit využít evropské finanční zdroje. Momentálně je toto znalecké pracoviště velmi zastaralé,“ uvedl v této souvislosti Tuhý. Právě kriminalistický ústav je podle aktuálního konceptu jednou z největších slabin, která mimo jiné komplikuje i vyšetřování trestné činnosti.

Výběr článků

Načítám