Hlavní obsah

Policie jde po podezřelých nákupech zbraní a munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automat policii už od poloviny února upozorňuje, když někdo nakoupí nadměrné množství zbraní či munice. Takové lidi si policisté prověřují v databázích, volají jim nebo se za nimi vypraví domů či do zaměstnání a dotazují se. Policie záměrně nechce uvést, jaké množství zbraně či munice považuje za nadměrné.

Foto: Timo Jaakonaho, ČTK

Pistole CZ 85, ilustrační foto

Článek

Prodejci upozorňují, že policie dává ke zbrani nákupní povolení a zákazník ji musí registrovat, dotazování nebo osobní návštěvy proto považují za zcela zbytečné.

„Je dopředu nastavené, na jaký nákup automat upozorní. Z taktických důvodů nebudeme zveřejňovat číslo, protože kdybychom uvedli, že za podezřelý nákup považujeme deset zbraní, pachatel si jich koupí devět,“ vysvětlil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. „Záleží na konkrétním policistovi, jak si informaci ověří, zda danou osobu kontaktuje,“ dodal Moravčík.

Zmíněný automat vznikl jako reakce na prosincovou střelbu na filozofické fakultě, vrah čtrnácti lidí měl čerstvý zbrojní průkaz a zaregistrovaných osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice.

Opilci před brněnským gymnáziem machrovali s pistolí a puškou

Krimi

„Je to obtěžování lidí. Stěžují si nám prodejci zbraní i zákazníci, jsou to desítky případů. Policisté jim například volají nebo se zastaví u nich doma, ptají se kamarádů,“ uvedl Pavel Černý, předseda spolku Liga Libe, která hájí držitele zbraní. „Co policisté čekají, že jim lidé řeknou? Že chystají teroristický útok nebo masovou vraždu? Lidé jim odpoví, že mají zbraně a náboje na sport, policisté pokrčí rameny, poděkují a odejdou,“ popsal Černý.

Podle Moravčíka takové prověřování probíhalo vždy a zákon policii tuto kontrolní činnost ukládá. Nemá podle svých slov statistiku, kolikrát například policisté vyjeli za konkrétním zákazníkem.

Radek Ondruš, advokát a jednatel firmy obchodující se zbraněmi, zmínil případ mladého muže, který rychle nabyl zhruba osm zbraní. Policie sama z dostupných záznamů zjistila, že se nejednalo o nákup, ale dědictví.

Novelu za vyšetřovací komisi. Poslanec ANO s „obchodní“ nabídkou pohořel

Domácí

„Takže vím, že policisté tyto informace prověřují. Vím o zákazníkovi, který nakoupil více než jednu zbraň a tlumič a dostal dopis, aby v rámci prevence nákup zdůvodnil. Zatím nevím o případu, že by za někým byli doma. Netuším, proč by policisté měli za lidmi chodit, když jim lidé sami musejí zbraně přinést,“ vysvětlil Ondruš.

Policie totiž ke zbraním kategorie B, kam patří pistole i dlouhé samonabíjecí pušky, musí vydat nákupní povolení, zákazník pak musí zbraň osobně na policii registrovat.

Nový zákon o zbraních prošel Senátem, zkritizovala ho Kordová Marvanová i Láska

Domácí

„Co je podezřelý nákup, je to dvě stě nábojů, nebo tisíc? Tomu člověku z filozofické fakulty stačily dvě zbraně a padesát nábojů,“ uvedl Černý. Prodejci zbraní upozorňují také na to, že se zákazníci často předzásobují náboji, například když jsou ve slevách. Automat na ně pak bude upozorňovat. „Není to jen o počtech, kritérií je vyhodnocováno více,“ uvedl k automatu Moravčík.

Policie také prodejce žádá, aby hlásili podezřelé zákazníky, k tomu mohou ve svém systému využít takzvanou červenou dlaždici. „Podle mého názoru se to dělá jen proto, aby se v případě průšvihu mohlo říct: obchodník to nenahlásil, policisté o tom nemohli vědět,“ uvedl Ondruš.

Ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Milan Prchal nicméně už dříve uvedl, že řada prodejců zbraní už dnes dlaždici používá a několik podnětů od nich policie obdržela.

Žák si na základní školu v Praze přinesl pistoli. Zasahovalo několik policejních jednotek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám