Hlavní obsah

Novelu za vyšetřovací komisi. Poslanec ANO s „obchodní“ nabídkou pohořel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpoříme rychlé schválení zbraňové novely, když vy umožníte vznik sněmovní vyšetřovací komise k zásahu při prosincové tragické střelbě na filozofické fakultě v Praze. Takový požadavek pronesl poslanec Pavel Růžička (ANO) na středečním jednání na ministerstvu vnitra směrem ke koaličním zákonodárcům. Ti to považují za politický handl, kterému se nehodlají podvolit.

Foto: Envato Elements, .

Ilustrační foto

Článek

O co nejrychlejší přijetí novely zákona o zbraních usiluje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Slibuje v ní zavést povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé nákupy. A dále možnost, že policie snadněji preventivně zabaví zbraně, pokud zjistí u jejich majitele bezpečnostní riziko. Obě novinky přinese zcela nový zákon o zbraních, který ale začne platit až od roku 2026.

Novela by mohla platit už od letošního července, potřeba by k tomu ale bylo přijetí ve zrychleném řízení podle paragrafu 90, tedy bez druhého a třetího sněmovního čtení. Proti tomu se ovšem nesmí postavit poslanci hnutí ANO.

„Od jednání jsem čekal, že si jdeme potvrdit už potvrzené a na novele je shoda. První věta od pana poslance Růžičky nicméně zněla: Dobře, ale my za to chceme vyšetřovací komisi. Udělal z toho politický handl. Protože tato úprava legislativy navazuje na nešťastnou událost z prosince, přijde mi to nechutné,“ popsal poslanec Michal Zuna (TOP 09), jenž se schůzky také účastnil.

Automat už policii hlásí, když někdo rychle nakoupí větší množství zbraní

Domácí

Nový zákon o zbraních začal vznikat dlouho předtím, než vrah zastřelil na pražské fakultě loňského 21. prosince 14 lidí. Po této tragédii ministr Rakušan přišel s návrhem, aby některé části zákona začaly platit už dříve. Účinnost celého zákona podle něj nešla posunout na dřívější termín kvůli provázání lékařských systémů s údaji v centrálním registru zbraní, což je podle ministra časově náročný úkol.

Není jasné, co je podezřelé

Růžička trvá na přesnější definici podezřelého nákupu. Na dotaz, zda po úpravě hnutí ANO podpoří projednání novely ve zrychleném řízení, odpověděl: „Když nám podpoří vyšetřovací komisi k filozofické fakultě, tak to možná podpoříme. Jinak ne.“

O novele nyní budou jednat předsedové poslaneckých klubů. „Ministerstvo má ještě upřesnit, co znamená podezřelý nákup,“ popsal další člen pracovní skupiny Petr Letocha (STAN). Růžičkův návrh podle svých slov přímo na jednání zavrhl.

„Odmítáme dělat politický handl. Pokud to nepůjde podle paragrafu 90, přijmeme novelu v klasickém legislativním procesu. V koalici je na tom shoda,“ řekl Letocha. Koalice má ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Pokud schvalování půjde v běžném režimu, mohla by podle Letochy novela platit ještě letos, byť určitě později než v červenci.

Nový zákon o zbraních prošel Senátem, zkritizovala ho Kordová Marvanová i Láska

Domácí

Lidovec Aleš Dufek vidí platnost novely přijaté standardním způsobem spíš od 1. ledna příštího roku. „Co se týče vyšetřovací komise, neříkám dopředu ne, ale nejdřív musíme mít výsledky šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů. Dávat to do souvislosti s novelou mi přijde přepolitizované,“ řekl Dufek.

Komisi co nejdříve chce i Radek Koten (SPD), rovněž účastník středeční schůzky, byť její vznik nedává do přímé souvislosti s novelou. „O podpoře se budeme bavit příští týden v úterý na poslaneckém klubu,“ uzavřel Koten.

Žák si na základní školu v Praze přinesl pistoli. Zasahovalo několik policejních jednotek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám