Hlavní obsah

Policie bude prověřovat data o cestujících aerolinek

V rámci prověřování a vyšetřování teroristických hrozeb budou policisté monitorovat data rezervačních systémů leteckých dopravců. Od května příštího roku vznikne Národní jednotka pro zpracování údajů ze jmenné evidence cestujících (PNR). V pondělí se na tom usnesla vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Systém bude sloužit ke ztotožnění osob, které mohou být zapojeny do teroristického trestného činu či jiného závažného trestného činu, k identifikaci neznámých osob nebo ke zpětnému dohledání vazeb mezi cestujícími a jejich pohybu,” popsalo ministerstvo vnitra.

Analýza údajů umožní policistům automatizované zpracování dat z rezervačních a odbavovacích systémů leteckých dopravců.

„Díky informacím od leteckých dopravců o cestujících v letecké dopravě a jejich možnému sdílení s dalšími orgány vymáhajícími právo budeme moci účinněji bojovat s terorismem. Národní jednotka v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu tak bude tyto údaje včas analyzovat a díky tomu dokážeme zajistit větší bezpečnost našich občanů,“ okomentoval vznik útvaru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Útvar bude mít nejprve 14 členů, v roce 2021 až 42. Ministr si od jeho vzniku slibuje dokonalejší výměnu informací s partnery v EU, ale i například se Spojenými státy či Austrálií, kde podobné útvary rovněž vznikají.

Reklama

Výběr článků

Načítám