Hlavní obsah

Policejní útvary: Amnestie se týká minima našich případů

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská amnestie se podle mluvčích dvou elitních celorepublikových policejních útvarů dotkla jen minima případů, které jejich vyšetřovatelé stále ještě řeší. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napočítal tři kauzy starší osmi let, kde ještě stále běží vyšetřování, a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) dokonce jen jednu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do svých analýz však tyto elitní jednotky nepočítají dosud pravomocně neskončené případy, u kterých už policisté podali v minulých měsících či letech návrh na obžalobu, a spisy tedy mají buď na státním zastupitelství anebo u soudu.

„U nás jde o jediný spis, který zpracováváme, a to o daňovou kauzu z roku 2004. Řadu dalších starších věcí jsme hodně předali s návrhem na obžalobu v loňském roce, takže leží na zastupitelství anebo už bylo nařízeno hlavní líčení,“ řekl ve středu Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Co se týká ÚOOZ, podle jeho mluvčího Pavla Hantáka útvar zatím zjistil, že amnestie se dotkne tří ne příliš významných kauz, kde délka trestního řízení překročila osm let. „Ani v jednom případě se to ale nedotýká hlavních podezřelých, jde o trestnou činnost, jako je zpronevěra či nedovolené překročení státní hranice,“ přiblížil Hanták. Některé věci podle něj ještě policisté konzultují se státními zástupci.

Reklama

Související články

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně...

Výběr článků

Načítám