Hlavní obsah

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně odložené tresty pro osoby, které letos dosáhly či dosáhnou 70 let, či udělené nepodmíněné tresty, které nejsou delší než jeden rok. Amnestii už spolupodepsal premiér Petr Nečas.

Václav Klaus vyhlásil amnestiiVideo: Prima FTV

 
Článek

Klaus uvedl, že se tak rozhodl při příležitosti 20. výročí rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky a vzniku samostatného Česka.

Prezident tímto úkonem například promíjí a zahlazuje některé nepodmíněné tresty, zastavuje trestní stíhání či zmírňuje některé nepodmíněné tresty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu

Některé tresty Klaus na základě svého práva daného ústavou promíjí. Týká se to podmíněně odložených trestů odnětí svobody uložených před 1. lednem 2013 pro osoby, které letos dosáhly či dosáhnou věku 70 let, či osoby, jimž byl uložen trest nepřevyšující dva roky. Také promíjí nevykonané tresty veřejně prospěšných prací či jejich zbytky.

U lidí, kterým je více než 75 let, promíjí tresty či jejich zbytky, pokud nepřesáhly 10 let.

Rozhodně bych nevyvolával paniku, že věznice opustí tisíce lidí.
náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák

Podle společného ustanovení, jež stojí ve znění amnestie, se trestným činem rozumí rovněž provinění spáchané mladistvým.

Udělení amnestie kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS), potvrdil Právu Petr Macinka z prezidentské kanceláře.

Každý případ bude individuální, tvrdí náměstek ministra spravedlnosti

"Otázku tvorby a přípravy amnestie nebudu komentovat. Nicméně vás mohu ujistit, že už v tuto chvíli vězeňská služba ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti velmi intenzivně pracují na přesném vyčíslení počtu odsouzených, jichž se amnestie bude týkat," řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS), podle něhož se amnestii bude věnovat specializovaná pracovní skupina.

Na jaké tresty se bude vztahovat amnestie
- tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců - nesmí se jednat o násilné trestné činy - omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin

"Statistiky jsou známé, řádově se pohybujeme v počtech několika tisíc odsouzených k trestům do jednoho až dvou let. Nicméně musíme přesně zanalyzovat text amnestie a upozorňuji, že každý případ bude posuzován soudem individuálně," dodal Volák.

"Rozhodně bych nevyvolával paniku, že věznice opustí tisíce lidí. To v žádném případě. Každý případ bude posuzován individuálně a u každého vězně se bude komparovat text prezidentské amnestie s jeho konkrétním případem," uzavřel.

Amnestie
Prezident má právo vyhlásit amnestii na základě článku 63 Ústavy. Podle téhož článku patří amnestie mezi úkony, které musí kontrasignovat premiér či jím pověřený člen vlády. „Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda,“ uvádí rovněž Ústava.

Anketa

Souhlasíte s krokem prezidenta udělit amnestii?
ano
17 %
ne
83 %
Celkem hlasovalo 51433 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám