Hlavní obsah

Policejní prezident Kolář končí, padají i další hlavy

PRAHA

Případ miliardáře Radovana Krejčíře, který uprchl policistům při domovní prohlídce, roztočil v policii kolotoč trestů. Na veřejnou výzvu premiéra Jiřího Paroubka rezignoval ve středu policejní prezident Jiří Kolář a ministr vnitra František Bublan přistoupil k tvrdým trestům pro zasahující policisty a jejich nadřízené. Odvoláni byli šéf policejní protikorupční služby Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář. Jiří Kolář se z neznámých důvodů nezúčastnil tiskové konference, na které Bublan ohlásil jeho odchod.

Článek

Policejní prezident Kolář nabídl dopoledne ministru vnitra svou rezignaci. Ministr Bublan ji přijal a Kolář tak ve funkci skončí 15. srpna. Důvodem je nedělní útěk miliardáře Radovana Krejčíre při domovní prohlídce. Kvůli selhání byl odvolán i šéf protikorupční služby Pálka a jeho náměstek Bečvář.

Potrestáni by měli být také velitelé zásahu ve vile obviněného a příslušníci služby, kteří se na zákroku a jeho přípravě podíleli. Mimo službu bylo již v úterý postaveno 10 policistů provádějících u Krejčíře prohlídku. Současně jsou vyšetřováni Inspekcí ministra vnitra. Bublan nevyloučil, že někteří z nich budou nuceni z policie odejít nebo čelit trestnímu stíhání. "Závisí to na výsledcích vyšetřování," uvedl na odpolední tiskové konferenci Bublan.

Kromě toho Bublan přiznal, že mezi policejními útvary byla špatná koordinace, a proto dojde ke sloučení některých z nich.   

Kolář u policie zůstane

Poveřen řízením protikorupční služby je dočasně současný zástupce velitele Milan Šiška. Nový ředitel má být podle Bublana jmenován k datu rezignace Koláře. K novému policejnímu prezidentovi Bublan nechtěl říci nic konkrétního. Spekulace o tom, že by to mohl být Jiří Komorous z protidrogové centrály, nepotvrdil ani nepopřel. 

Kolář u policie každopádně zůstane. "Já nevidím žádné přímé zavinění u pana Koláře na této nepovedené akci," uvedl Bublan. 

Paroubek na své včerejší schůzce s Bublanem těsně před svým odletem do Japonska ministra požádal o tvrdé postihy všech policistů odpovědných za Krejčířův útěk. Kolářovi vzkázal, že by měl o rezignaci minimálně uvažovat. Ten zareagoval svou rezignací. 

Podle posledních informací miliardář Radovan Krejčíř v sobotu neskákal z okna na záchodě své vily, ale odešel normálně dveřmi. Jeho bodyguard ho pak odvezl autem. O tom, že je Krejčíř je z vily pryč, prý policie nevěděla deset minut. [celá zpráva]

Podezřelý policista z prezídia

Ministr Bublan na tiskové konferenci na dotazy novinářů přiznal existenci podezření, že na policejním prezídiu ve vysoké funkci působí policista, který je podezřelý z vynášení informací k případům Krejčíře a jiným pachatelům závažné kriminality. Další komentář ale ministr odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám