Hlavní obsah

Krejčíř s lamborghini zřejmě nafilmován na Slovensku

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slovenská policie našla na kamerovém záznamu od jedné benzinové pumpy muže, který popisem odpovídá hledanému podnikateli Radovanu Krejčířovi. Tankoval benzin do vozu značky Lamborghini. Záznamy pocházejí z pondělí, což je třetí den po Krejčířově útěku policii při domovní prohlídce.

Článek

Muž měl tmavé sluneční brýle a kšiltovku. Česká policie nyní čeká, až kamerové záběry ze slovenské pumpy dorazí. "Nyní ověřujeme, zda je na záznamu Krejčíř," řekl ČTK Pavel Činčár z odboru mezinárodní policejní spolupráce. "V každém případě by to pouze nastínilo směr, kterým jel," dodal.

Policie útěk zaznamenala za deset minut

Miliardář Radovan Krejčíř v sobotu možná neskákal z okna na záchodě své vily. Podle posledních informací odešel normálně dveřmi a jeho bodyguard ho odvezl autem. O tom, že je Krejčíř je z vily pryč, prý policie nevěděla deset minut.

"Skupina ve vile porušila vše, co bylo možné. Nesplnili ani pokyn, že Krejčíře obviněného ze zločinného spolčení a přípravy vraždy mají neustále střežit tři policisté, kteří se od něj neměli hnout ani na krok. Obviněný měl mít také pouta na rukou. Nic z toho se nestalo," řekl Právu dobře informovaný policejní zdroj. Uvedl, že skupina 10 policistů z protikorupční služby a dva uniformovaní policisté přítomní ve vile prakticky ponechali Krejčíře bez dozoru, a dokonce jeho zmizení po zatím neznámou dobu vůbec nezaznamenali.

"Bylo to trestuhodné. Ve vile byly totiž i střelné zbraně. Krejčíř navíc mohl neomezeně telefonovat z mobilu. Bude nutné také vyšetřit, kdy policisté zmizení Krejčíře zaznamenali a kdy to oznámili, aby mohlo být zahájeno pátrání," upřesnil policista. Na zprávy médií, že Krejčířovi pomohl jeho domovník ve vile, poznamenal: " Neudiví mě, když se v některém českém deníku dočtu, že to mohl být také zahradník nebo Batman."

Zaznamenaly útěk videokamery?

Zástupce ředitele protikorupční služby Milan Šiška se k informacím policejního zdroje Práva odmítl vyjádřit. "Nemohu to komentovat. Útěk Krejčíře šetří oddělení stížností a kontroly na policejním prezidiu. Mně na celé věci vadí, že jedna skupina policistů trestnou činnost odhalila, během několika měsíců důkazně podložila a vše udržela v důsledném utajení. Druhá skupina pak při domovní prohlídce ve vile zpackala, co bylo možné.To je k zlosti. Důležité bude vše rychle a důkladně vyšetřit, určit viníky a vyvodit zásadní důsledky," odpověděl Šiška na dotazy Práva. Uvedl, že policisté si měli být vědomi, že Krejčíř obviněný ze zločinného spolčení a přípravy vraždy bude chtít uprchnout před mimořádným trestem, který mu hrozí.

"Případ šetříme. Máme k dispozici mnoho dokumentačního materiálu. Máme i videonahrávky policejních zákroků a videozáznamy z bezpečnostních kamer z vily obviněného. Ještě jsme v tak krátké době nestačili vše důkladně zpracovat. Zatím nelze více sdělit," odpověděl v úterý na dotazy Práva Jaroslav Hlaváček, vedoucí oddělení stížností a kontroly na policejním prezidiu. Nevyloučil, že by okolnosti útěku videokamery mohly zaznamenat.

"Velitel zákroku prý toho už pokazil víc. Nic vážného se mu nestane. Pokud si včas podá žádost o odchod z policie, odejde se služným a měsíční rentou. A to jen proto, že je stále zablokován zákon o služebním poměru, který by umožnil, aby byl takový policista odejit bez nároku," řekl Právu důstojník protikorupční služby, který si nepřál být jmenován.

Policie okolnosti útěku prověřuje i z hlediska možných spolupachatelů, kteří mohli Krejčířovi pomáhat i v možném úniku do zahraničí. Počet osob odmítají upřesnit. "Nelze předem ohraničit okruh osob, kterých se výsledek šetření může dotýkat," řekl Šiška. Upřesnil, že jde o podezření z trestného činu napomáhání.

Obvinění a podezření je víc

Víkendové zatčení miliardáře Krejčíře a bývalého šéfa státem ovládané energetické společnosti Čepro Martina Pechana souvisí se soudním sporem Čepra a Tukového průmyslu o pohledávku ve výši 2,8 miliardy korun. Muži jsou obviněni z přípravy podvodu a ze zločinného spolčení, Krejčíř navíc z přípravy vraždy. Sobotní nález bankovek v celkové hodnotě několika miliard korun v Krejčířově firmě může vést k jeho dalšímu obvinění, pokud experti České národní banky potvrdí podezření, že jde o padělky.

Krejčíř čelí dalším obviněním pro půlmiliardový celně daňový únik při obchodech jihlavské společnosti M5 a pro vytunelování společnosti Technology Leasing přes 150miliónový úvěr u České spořitelny.

Podle přerovského státního zástupce Rudolfa Volka je Krejčíř také podezřelý, že odkoupil dva obrazy ukradené gangstery v policejních uniformách okolo Davida Berdycha. "Jde o obraz Josefa Čapka a obraz Emila Fily. Byly nalezeny v Krejčířově vile před třemi lety při domovní prohlídce. Ovšem pan Aleš Zagora, který je známým pana Krejčíře, prohlásil i před soudem, že oba obrazy do vily dal on bez Krejčířova vědomí. Nyní je Zagora stíhán pro křivé svědectví," vysvětlil Volek.

Protikorupční policie stále pokračuje v trestním řízení ve věci 26 miliónů korun, které předloni poslal Krejčíř na účet advokátní kanceláře jeho obhájce Tomáše Sokola (bývalý český ministr vnitra). "Zde trestní řízení stále pokračuje," odpověděl na dotaz Práva Šiška. Dále uvedl, že policie skončila vyšetřování podezření z nelegálního vynášení Krejčířovy korespondence z vyšetřovací vazby advokáty Sokolem a Jiřím Novákem (bývalý ministr spravedlnosti). "Tato věc byla odložena," upřesnil Šiška.

Podle ČT (16. 8. 2004) měl Krejčíř v jednom z dopisů z vazby v roce 2002 napsat: "Co se týká Šebesty a Chlada, nech ho v klidu. Až budu venku, na každé prase je řezník. Mrázek a Gottvald mě nezajímají. Jsou to všechno prasata, na které se taky určitě najde řezník." Výroky vyvolaly podezření z osobní angažovanosti Krejčíře na zavraždění podnikatele Petra Šebesty v září 2003 v luxusním areálu ve Vystrkově na Orlické přehradě. Šebesta v jedné z Krejčířových trestních kauz totiž vystupoval jako utajený svědek. Žádné podezření směřující ke Krejčířovi se však neprokázalo. Středočeská policie pachatele nezjistila a případ odložila.

Krejčíř s manželkou a synem loni vysoudili na státu za nezákonnou vazbu na přelomu let 2002 a 2003 odškodnění 200 tisíc korun. Rozsudek však stále není pravomocný, protože se ministerstvo spravedlnosti odvolalo. "Stále není rozsudek pravomocný, takže peníze ministerstvo nevyplatilo," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám