Hlavní obsah

Podvodní bagr upravuje dno Berounky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podvodní stroj v těchto měsících odstraňuje nánosy ze dna řeky Berounky u jezu v Černošicích - Mokropsech. Práce tohoto poněkud ojedinělého stroje není k vidění každý den. Bagr je ovládán jen vysílačkou.

Vodní bagr Komatsu upravuje povrch dna řeky v MokropsechVideo: Novinky

 
Článek

V ČR je těchto strojů pět, díky speciálnímu komínu mohou pracovat v až sedmimetrové hloubce.

Muž, který stroj ovládá, stojí na břehu a využívá speciálního přístroje. Nahoře přímo na komíně je anténa a právě přes ni se přenáší signál.

Kromě odstraňování nánosů ze dna má vodní bagr i jiné využití, může sloužit například k opevňování břehu kamenným záhozem, a to v místech, která jsou méně přístupná.

Nánosy mění tok vody

Podvodní bagr momentálně odstraňuje nánosy z lokality pod jezem Mokropsy. „Toto odstraňování děláme, protože nánosy v této lokalitě významně ovlivňují odtokové poměry. V zimě to má pak negativní vliv, protože se tvoří ledové bariéry a zachycují se ledové kry a potom dochází k zaplavení okolních míst a pozemků,“ popsal mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Objem vytěžených nánosů činí na tomto území 8200 metrů krychlových. Těží se celkově na úseku dlouhém 3,6 kilometru. Odhadované náklady na odstranění nánosů se vyšplhají téměř na pět miliónů korun.

Odtěžování by mělo trvat do konce března.

Reklama

Výběr článků

Načítám