Hlavní obsah

Podrazácké brigády. Vytáhnou z lidí peníze, ale práci nezařídí

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé shánějící na léto brigádu nebo dlouhodobější práci z domova by raději neměli nikomu, o němž nemají stoprocentní dobré reference, platit předem poplatky za zprostředkování. Velmi často se za těmito nabídkami skrývají podvodníci. Vytáhnou z důvěřivců poplatky, ale nic nezařídí. Naplno to ukázal pořad A DOST! na Stream.cz.

 
Článek

Produkční pořadu A DOST! internetové televize Stream.cz otestovala jednu z na první pohled zajímavých nabídek. Reagovala na inzerát nabízející práci z domova, která spočívala v plnění obálek. Vydělat si měla 6,50 koruny za kus. Podle zprostředkovatele si může člověk přijít až na dvanáct tisíc měsíčně.

Produkční zaplatila bezmála osm set korun. Ale dostala jen obálku plnou prázdných slov s žádostí o další poplatek. Byl to vtip za 800 korun spočívající v radě – Tak, a teď okrádej ty!

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podvodníci ji totiž v dopise vyzvali, ať i ona za poplatek loví další zájemce o práci z domova, ať zadává inzeráty v tomto duchu, a že tak si vydělá. Dokonce k tomu přiložili i smlouvu. Zkrátka podvodné letadlo.

Automatický souhlas. A pozor na e-maily!

Podle právníků si lidé musejí s novým občanským zákoníkem dávat pozor na to, že již tím, že odešlou vyplněný internetový formulář, automaticky vyjadřují souhlas s podmínkami zprostředkovatele, i když výslovně žádnou smlouvu nepodepsali.

Stejné je to, když si nějakou firmou dopisujete e-mailem – průběh e-mailů, celá komunikace může být již považována za určitých okolností za smluvní ujednání. Tedy může být i vyjádřením souhlasu zájemce s tím, že si zprostředkovatel poplatek nechává, i když práci člověku nesehnal. Když pak chcete peníze vrátit, neodpoví vám vůbec nebo vykutáleně: „Souhlasil jste se storno podmínkami.“

U tuzemských brigád se poplatky pohybují mezi 600 až 1500 korunami. Za práci v zahraničí jdou poplatky už do tisíců a mnohým se pak navíc stalo, že zůstali trčet ve světě bez podpory.

Podvodníci spoléhají na to, že okradení se pro pár stovek korun, o něž přišli, nespojí, a v jednotlivých případech jde tak z pohledu zákona o bagatelní částky. V součtu se však jedná o značné sumy, a navíc v podstatě hyenismus, protože brigády a práci z domova takto od boku často shánějí studenti, nezaměstnaní nebo matky samoživitelky, tedy lidé obracející v ruce každou korunu.

Oškubal 6000 lidí o dvanáct miliónů

Kriminalisté z Jihomoravského kraje vzpomínají na případ, kdy třicetiletý muž před lety nabízel práci v zahraničí – za poplatek předem. Za tím účelem si zřídil několik na první pohled seriózních webových stránek. Takto napálil na 6000 lidí. Podvodem tak měl z lidí dostat přes 12 miliónů korun. Za podvod tak velkého rozsahu hrozí pachatelům i více než desetileté vězení.

Potřebuji občas vyprat. Peníze

Naivní, často mladí lidé také podle policie naletí na nabídky, za nimiž se ve skutečnosti skrývá snaha najít si bílého koně na praní špinavých peněz.

„Všichni, kteří hledají rychlý a jednoduchý přivýdělek, by si měli dát pozor na nabídky, v nichž je pracovní náplní přeposílání nebo vybírání peněz. Nabídky mohou být zabaleny do vzletných a zdánlivě odborných slov používaných ve finančním prostředí. Základem je ovšem převod špinavých peněz,“ varoval Aleš Mergental z policejního ředitelství Zlínského kraje. U legalizace výnosů z trestné činnosti hrozí až čtyři roky vězení.

Anketa

Setkali jste se s podvodem při shánění brigády?
Ano
82,8 %
Ne
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám