Hlavní obsah

Podpora Baníku je nehorázné chucpe, zkritizoval Kalousek Ostravu

• Aktualizováno
Právo, dan, den

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizuje rozhodnutí zastupitelstva města Ostravy, že přistoupilo k odkupu stadiónu zadluženého fotbalového klubu Baník. Podle Kalouska by vedení města za peníze daňových poplatníků mělo opravovat chodníky, a ne pomáhat zadluženým soukromým firmám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Podívám-li se na úroveň veřejných služeb ve městě Ostravě, tak mi výdaj do prvoligového týmu připadá jako nehorázné chucpe (drzost, opovážlivost, pozn. red.),“ řekl Právu Kalousek.

Dodal, že provoz fotbalového týmu je stejný jako provoz jakékoliv jiné firmy. „Veřejné prostředky jsou určené k financování veřejných služeb. Jestli zastupitelstvo města Ostravy upozadilo financování veřejných služeb ve prospěch komerčního projektu Baník Ostrava, tak nepochopilo, že má sloužit veřejnosti,“ uvedl Kalousek.

Doufá, že ostravské vedení už nikdy nepřijde s požadavkem, aby stát městu pomohl řešit jeho problémy. „Protože daňový poplatník z jakékoli jiné části republiky než Ostrava by se jim musel vysmát,“ poznamenal ministr financí.

Občany podle něj zajímá především úroveň sociálních služeb. „Určitě je nezajímá, zda veřejné rozpočty podporují či nepodporují fotbalisty s dvousettisícovými měsíčními odměnami,“ dodal.

Gazdík: „Primátor lže“

Krok ostravského zastupitelstva nadzvedl ze židle i předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka.

Podle něj ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) ještě před rokem dělal drahou kampaň, ve které kritizoval nové rozpočtové určení daní a tvrdil, že pokud stát Ostravě zkrátí příjem z daní, tak nebudou peníze na veřejnou dopravu nebo na provoz městského divadla.

„Pan primátor nehorázně lže, nebo lhal před rokem. Kolik linek MHD nebo divadel, bude muset zrušit, aby mohla dát Ostrava sto dvacet miliónů soukromé firmě?“ řekl Právu Gazdík.

Kajnar: Baník je ostravská značka 

Na jeho kritiku ostravský primátor Petr Kajnar vzápětí pobouřeně reagoval.

„Pan Gazdík by se měl starat o to, aby ekonomika českého státu začala opět fungovat. Dle výsledků z letošního prvního čtvrtletí je totiž náš stát na tom ekonomicky nejhůř v rámci celé Evropy,“ uvedl Kajnar. Dodal, že město Ostrava dává ročně miliardu korun na podporu sportu a kultury.

Kajnarovo tvrzení o ekonomickém umístění ČR v Evropě Gazdík odmítl jako další lež.

„Baník je prostě značka Ostravy, odhlasováním záchrany Baníku jsme mimo jiné podpořili i investici do baníkovského dorostu. Když se řekne Ostrava, tak se lidem v Čechách vybaví doly, znečištěné ovzduší a právě Baník. A ten je z této trojice jediný pozitivní, i když samozřejmě ne zcela,“ připomněl primátor problémové fanoušky Baníku. „Baník je prostě značka Ostravy,“ zdůraznil Kajnar.

Anketa

Souhlasíte s pomocí Ostravy fotbalovému Baníku?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 29842 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám