Hlavní obsah

Podle ODS nucená správa nepomohla VZP, ale Rathovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stínový ministr zdravotnictví za ODS a senátor Tomáš Julínek ve středu opět kritizoval nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). O den dříve ji ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) ukončil. Podle Julínka opatření vedlo pouze k tomu, že si Rath do vedení pojišťovny dosadil kamarády. Novým šéfem VZP je od úterý Pavel Horák, s nímž Rath v devadesátých letech zakládal Lékařský odborový klub.

Článek

Julínek připomněl Rathovo listopadové tvrzení, že nucenou správu je třeba uvalit kvůli dluhům a špatnému řízení VZP. V úterý pak ministr nucenou správu ukončil s tím, že důvodu pro toto opatření už pominuly. [celá zpráva]

Podle Julínka je ale zlepšení situace ve VZP pouze optické. "Nedošlo k žádné změně v řízení a chování pojišťovny, její skutečná finanční situace se nijak nezměnila," řekl Julínek, který označil Rathovy zásahy do pojišťovny za účetní triky. Stát navýšil platby pojistného za děti, důchodce a nezaměstnané, poskytl peníze za ně v předstihu a odkoupil od VZP nedobytné pohledávky.

"České zdravotnictví je dnes řízeno podle logiky bermudského trojúhelníku Rath-Kubek-Horák, v němž zmizí nejen veškerá logika, ale zřejmě i mnoho finančních prostředků. Vládní ČSSD tomu jen naivně přihlíží," konstatoval Julínek s narážkou na prezidenta Lékařského odborového klubu (LOK) Milana Kubka, který je vedle Pavla Horáka v čele VZP další ministrovou oporou. Kubek převzal vedení LOK právě po Rathovi.

Reklama

Související články

VZP dostane od vlády 2,5 miliardy korun

Paroubkův kabinet rozhodl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane na oddlužení další 2,5 miliardy korun. Bude to v letošním roce již několikátá státní...

Výběr článků

Načítám